10 remek recept cukkini imádóknak!

Mi, a Nőblognál, rajongunk a zöldségekért, különösen a sokoldalú, ízletes cukkinikért. Nem csak finomak, de nagyszerű forrásai a rostoknak, a vitaminoknak és a fontos ásványi anyagoknak is. Ma tehát szeretnénk megosztani veletek néhány kedvenc cukkinireceptünket, amelyek ízletesek, egyszerűek és kreatívak.

Először is, itt egy tuti elkészítési mód videóval, kis kedvcsinálónak:

 

1. Cukkinispagetti paradicsomszósszal

Ez a recept tökéletes azok számára, akik szeretnék csökkenteni a szénhidrátbevitelüket, vagy egyszerűen csak próbálnak több zöldséget beilleszteni az étrendjükbe.

Hozzávalók

2 nagy cukkini
2 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, aprítva
400g aprított paradicsom (konzerv is jó)
1 teáskanál szárított oregánó
1 teáskanál szárított bazsalikom
só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
reszelt parmezán a tálaláshoz

Elkészítés

Először is készítsd el a cukkinispagettit egy spirálozóval vagy egy zöldséghámozóval. Tegyél félre, amíg elkészíted a szószt. Hevítsd fel az olajat egy nagy serpenyőben, majd add hozzá a hagymát és fokhagymát, és dinszteld, amíg a hagyma üveges nem lesz. Ezután add hozzá az aprított paradicsomot, a szárított fűszereket, és fűszerezd sóval és borssal. Hagyd, hogy a szósz kb. 15 percig főjön alacsony hőmérsékleten. Közben a cukkinispagettit süsd meg egy másik serpenyőben 2-3 percig, majd tálald a paradicsomszósszal és reszelt parmezánnal.

2. Sült cukkini hasábok

Ez egy egyszerű és ropogós mellékétel, amit mindenki imádni fog. A hasábok ízletesek, könnyen elkészíthetők, és nagyszerű alternatívát jelentenek a hagyományos sült krumplinak.

Hozzávalók

2 nagy cukkini
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál fokhagymapor
só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
1 csésze zsemlemorzsa
1/2 csésze reszelt parmezán

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A cukkiniket hosszában négy részre vágjuk, majd mindegyiket további négy részre vágjuk, hogy hasábokat kapjunk. Egy nagy tálban keverjük össze az olajat, a fokhagymaport, a sót és a borsot. Adjuk hozzá a cukkinihasábokat, és keverjük össze, hogy minden darab bevonódjon. Egy másik tálban keverjük össze a zsemlemorzsát és a parmezánt. Forgassuk meg a cukkinihasábokat a morzsás keverékben, majd tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Süsd 20-25 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Tálaljuk melegen.

sült cukkini tallérok

3. Cukkini palacsinta

Egy könnyű reggeli, amely mindenkit elvarázsol a hétvégén. Ezek a palacsinták puhaak, lédúsak, és könnyedén megsütve, egyszerűen finomak.

Hozzávalók

1 közepes cukkini, lereszelve és kinyomkodva
2 tojás
1/4 csésze teljes kiőrlésű liszt
1/4 csésze reszelt parmezán sajt
1/2 teáskanál sütőpor
só és frissen őrölt bors ízlés szerint
2 evőkanál olívaolaj a sütéshez

Elkészítés

Keverj össze minden hozzávalót egy nagy tálban. Melegíts fel egy serpenyőt közepes lángon, majd kanalazz kis adagokban a tésztából a serpenyőbe. Pároljuk mindkét oldalukon aranybarnára, majd tálald melegen.

4. Cukkinis muffin

Ezek a muffinok remekül illenek a reggelihez, vagy akár egy gyors snacknek is.

Hozzávalók

1 és 1/2 csésze teljes kiőrlésű liszt
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál szerecsendió
1/2 csésze barna cukor
1/4 csésze olívaolaj
2 nagy tojás
1 teáskanál vanília kivonat
1 és 1/2 csésze reszelt cukkini

Elkészítés

Először is előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a szerecsendiót. Egy másik tálban keverd össze a cukrot, az olajat, a tojásokat és a vaníliát, majd add hozzá a reszelt cukkinit. Keverd össze a száraz hozzávalókat a nedves hozzávalókkal, majd kanalazd a masszát muffinformákba. Süsd 20-25 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Tálald melegen.

5. Cukkinis spagetti

Ez egy könnyű, egészséges, és nagyon finom alternatíva a hagyományos tésztákhoz, amely tökéletes lehet azok számára, akik szeretnének alacsonyabb szénhidrátbevitelt tartani, vagy egyszerűen csak szeretnék megismerni a zöldségek új és izgalmas felhasználási módjait.

Hozzávalók

2 nagy cukkini
2 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 csésze paradicsomszósz
Só és bors ízlés szerint
Reszelt parmezán a tálaláshoz

Elkészítés

Használj egy spiralizáló eszközt vagy egy zöldséghámozót a cukkinik „tésztává” alakításához. Melegítsd fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, adj hozzá fokhagymát és pirítsd meg, majd add hozzá a cukkinit. Főzd a cukkinit pár percig, majd add hozzá a paradicsomszószt. Főzd tovább, amíg minden összetevő jól el nem keveredik, majd ízesítsd sóval és borssal. Tálald meleg parmezán sajttal a tetején.

cukkini saláta készítés

6. Grillezett cukkini saláta

Ez a grillen sült cukkini saláta tökéletes nyári étel, mely hűsítő, tápláló és tele van ízekkel.

Hozzávalók

2 közepes cukkini, hosszában félbevágva
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál friss citromlé
Só és bors ízlés szerint
1 csésze friss bazsalikom levelek
1/2 csésze apróra vágott mozzarella
1/4 csésze pirított fenyőmag

Elkészítés

Kend be az olívaolajjal a cukkinit, és szórd meg sóval és borssal. Grillezd a cukkiniket közepes hőmérsékleten, mindkét oldalukat pár percig, amíg csak kissé megpuhulnak és grillcsíkok jelennek meg rajtuk. Amikor kihűltek, vágd őket vékony szeletekre. Készítsd el a salátát a cukkini szeletekből, a bazsalikom levelekből, a mozzarellából, a fenyőmagból, majd locsold meg friss citromlével. Tálald azonnal.

7. Cukkinis quiche

A cukkini kiválóan alkalmas quiche-be is. Íme, egy egyszerű és finom recept, amivel a hét minden napján elvarázsolhatod a családot.

Hozzávalók

1 nagy cukkini, vékonyan szeletelve
1 kis vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, aprítva
2 tojás
1/2 csésze tej
1/2 csésze reszelt ementáli sajt
Só és bors ízlés szerint
1 előre elkészített, 23 cm-es pitetészta

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra. Egy serpenyőben megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a cukkinit, és addig pirítjuk, míg a cukkini megpuhul. Egy tálban összekeverjük a tojást, tejet, sajtot, sót és borsot, majd hozzáadjuk a cukkinis keveréket. Az előkészített pitetésztába öntjük a keveréket, majd 25-30 percig sütjük, vagy amíg a quiche aranybarna nem lesz.

8. Cukkinis rizottó

Egy krémes, ízletes rizottó, amelyben a cukkini adja a főszerepet.

Hozzávalók

1 nagy cukkini, apróra vágva
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 csésze Arborio rizs
4-5 csésze zöldségleves alaplé
1/2 csésze fehérbor
Só és bors ízlés szerint
1/2 csésze frissen reszelt parmezán sajt

Elkészítés

Egy nagy serpenyőben pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát olívaolajban, majd add hozzá a cukkinit és főzd addig, míg a cukkini meg nem puhul. Add hozzá a rizst és pirítsd, amíg átlátszóvá nem válik. Öntsd hozzá a bort, és főzd addig, míg a rizs teljesen felszívja. Ezután kezdd el hozzáadni a leves alaplevet, fél csésze levest adagolva egyszerre, és várva, amíg a rizs teljesen felszívja, mielőtt hozzáadod a következő adagot. Folytasd ezt a folyamatot, amíg a rizs krémes és al dente nem lesz. Végül add hozzá a parmezán sajtot, sózd, borsozd, és azonnal tálald.

9. Cukkinis-sajtos muffin

Reggelire vagy akár gyors uzsonnára is remek választás lehet ez a könnyű, sajttal és cukkinivel készült muffin.

Hozzávalók

2 nagy cukkini, lereszelve és kinyomkodva
2 tojás
1 csésze finomra vágott vöröshagyma
1 csésze reszelt cheddar sajt
1 csésze teljes kiőrlésű liszt
Só, bors, szerecsendió ízlés szerint

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra. Egy nagy tálban összekeverjük a cukkinit, tojást, hagymát, sajtot, lisztet, sót, borsot és szerecsendiót. A masszát muffin formákba töltjük, majd 15-20 percig sütjük, amíg aranybarnára nem sülnek a muffinok.

10. Cukkinis pite

Egy egyszerű, mégis ízletes desszert, ami tökéletes a nyári estékhez.

Hozzávalók

1 nagy cukkini, vékonyan felszeletelve
1 csésze cukor
1/2 csésze vaj
1 teáskanál vanília kivonat
1 teáskanál fahéj
1 csipet só
1 tojás, felverve
1 előre elkészített pitetészta

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra. Egy nagy serpenyőben összekeverjük a cukkinit, a cukrot, a vajat, a vaníliát, a fahéjat és a sót. Addig főzzük, amíg a cukkini megpuhul. A keveréket a pitetésztába öntjük, majd ráöntjük a felvert tojást. A pitéket 30-35 percig sütjük, amíg aranybarnára nem sülnek.

Ezek a receptek ismételten rámutatnak arra, hogy a cukkini mennyire sokoldalú zöldség. Egészséges, finom és egyszerű ételeket készíthetünk belőle. Jó étvágyat kívánunk hozzá!