Bevezető

Mi, a Nőmagazin szerkesztőségénél, úgy véltük, hogy eljött az ideje, hogy alaposan beszéljünk a begóniáról, ebből a színes, életteli virágról, amely szinte minden kertben megtalálható. Különleges szépsége és változatossága teszi  olyan növénnyé, amely képes feldobni bármelyik otthont, kertet vagy erkélyt.

A begónia (Más néven magnólia) gondozása: Alapvető szabályok

Gondozása nem igényel különleges szaktudást, de néhány alapszabályt érdemes betartani. Először is, tudnod kell, hogy a begónia szereti a fényt, de a tűző napot kerülni kell. Ha van olyan helyed, ahol sok a szórt fény, ott a Magnólia jól érzi magát.

Másodszor, az öntözés mértéke a növény fejlődési szakaszától függ. Tavasszal és nyáron, a növekedési időszakban, gyakrabban öntözz, de kerüld a túlöntözést. Télen csökkentsd az öntözést, mert ebben az időszakban a növény pihen.

A begónia helye és a talaj

A begónia helyválasztása kulcsfontosságú. Válaszd a világos, de közvetlen naptól védett helyet. Nagyon érzékenyek a hőmérséklet változásokra, ezért a helyválasztásnál érdemes ezt is figyelembe venni.

A jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt szeretik. Használj kertészeti földet, amelyben sok a humusz és a komposzt. A föld pH-értéke legyen semleges vagy kissé savas.

A Magnólia szaporítása

A begónia szaporítása sem bonyolult feladat. Mi, a Nőmagazinban, úgy gondoljuk, hogy a legegyszerűbb módszer a levéldugványozás. Tavasszal vágj le egy egészséges levéllemezt a növényről, majd tedd azt nedves kertészeti földbe, és várj, amíg meg nem gyökerezik.

begónia kerekded levele

A begónia átültetése

Az átültetés szintén fontos a begónia gondozásában. Az átültetés ideje általában tavasszal van, amikor a növény aktívan növekszik. Egy mérettel nagyobb cserépbe ültessük át a begóniát, amelynek alján jó minőségű kerti föld és szerves trágya található.

Betegségei és kártevői

Sajnos, a begóniák nem mentesek a betegségektől és a kártevőktől. A leggyakoribb probléma a levélfoltosság és a levéltetvek. Ha ilyet tapasztalsz, cselekedj gyorsan, és alkalmazz megfelelő növényvédő szereket.

A metszés: Így végezd!

A gondozásának fontos része a rendszeres metszés. Mi, a Nőmagazinban, úgy gondoljuk, hogy a megfelelő metszés elősegíti a bokros növekedést és a bőséges virágzást. Metszd a növényedet tavasszal, amikor az új hajtások kezdenek megjelenni, vágd vissza a hosszú, vékony hajtásokat és az elszáradt leveleket. Így serkented a magnóliádat arra, hogy erősebb és egészségesebb legyen.

A téli ápolásuk

Bár sok begónia fajta nem túl télálló, a megfelelő gondozással és védelemmel segíthetsz a növényen átvészelni a hideg hónapokat. Tartsd a növénykédet szobahőmérsékleten, világos helyen, de ne közvetlenül a fűtőtest mellett, mert a túl száraz levegő károsíthatja. Csökkentsd az öntözést, de ne hagyd, hogy a föld teljesen kiszáradjon.

A tápanyagutánpótlás

A magnólia gondozásának másik fontos része a rendszeres táplálkozás. A növekedési időszakban használj kifejezetten virágzó növényekre szánt műtrágyát, de soha ne használj túl sokat, mert a túl sok tápanyag éppúgy károsíthatja a begóniát, mint a túl kevés.

A begónia öntözése: Így csináld!

Az öntözés mértéke nagymértékben függ a környezeti körülményektől és a begónia fajtájától. A legegyszerűbb és legkényelmesebb, ha valamilyen locsolótömlőt, vagy öntözőrendszert használunk. A legfontosabb, hogy a talaj soha ne legyen túl nedves, mert a gyökérrothadást okozhat. Az öntözést mindig a talaj felső rétegének megszáradása után végezd, és igyekezz elkerülni a víz közvetlen érintkezését a levelekkel, mert ez gombás betegségeket okozhat.

Következtetés minden kertbarátnak

Az ilyen házi kertészkedés nem igényel különleges szaktudást, de figyelmet és gondoskodást igen. Ha betartod ezeket a tanácsokat, a növénykéd egészséges és gyönyörű lesz. Élvezd a gondozását és a látványát, amit nyújt! A magnólia igazi kincs, ami színt és örömöt hoz az életedbe.