A homoszexualitásról

Ferenc pápa véleménye az LMBTQ közösségről

Ferenc pápa nyilvánosan beszélt évekkel ezelőtt a melegházasságról és kiállt a katolikus egyház mellett is. Íme az ő véleménye:

Ferenc pápa először pozícionálja magát az azonos neműek házasságának témájában, és ezzel a katolikus egyház ellen fordul. Mit mondott?

Ferenc pápa az LGTBQ házasságokról

A szerda este bemutatott „Francesco” című dokumentumfilmben Ferenc pápa az LMBT közösségről beszél – írja a La Republica:

A homoszexuálisoknak joguk van a családhoz. Ők Isten gyermekei, és joguk van a családhoz. Senkit sem szabad kidobni vagy boldogtalanná tenni emiatt.

– Ferenc Pápa

 

Egyértelmű véleménye van a bejegyzett élettársi kapcsolatról is, ami ellentétes a katolikus egyház általános nézeteivel:

Amire szükségünk van, az a bejegyzett élettársi kapcsolatokról szóló törvény. Így jogi védelmet élveznek.

– Ferenc Pápa

 

Mi Ferenc pápa álláspontja a homoszexualitásról?

Eddig nem volt egyértelmű a véleménye a témáról. Már akkor is „hóbortnak” nevezte, azt mondta, hogy ezek nem lehetnek igazi családok. Most pedig ez. Ezt kell szem előtt tartanunk, amikor ezt az eredményt ünnepeljük.

A katolikus egyház többsége sem fog kiállni e kijelentés mellett. Még nyugateurópában is ellenzi az azonos neműek házasságának jogi elismerését.

A reakciók a neten megoszlanak

Míg a Tiktok, ahogy az várható volt, ünnepli a hírt, a Twitteren megosztottak az emberek. Vagy mérföldkő, vagy szégyen a katolikus egyház számára.

Ez nagy lépés és erős jel a katolikus egyház homoszexuális támogatói számára. Mindazonáltal ezzel nem támogatta a mindenkit megillető házasságot önmagában. Kijelentése csak a homoszexuálisok élettársi kapcsolatának jogi elismerésére vonatkozik.