Tündérmese kis szépséghibával

Written by ildikoS. Posted in Egészségről, betegségről, Melegen ajánlom

mittelNem szeretek úgy könyvet olvasni, hogy már az első oldalon tudom a történet végét. Mittelholcz Dóra betegségének történetét mégis úgy izgultam végig, drukkolva a főszereplőnek a nagyon is megérdemelt hepiendért, hogy már akkor tudtam, amikor a könyvet az üzletben a kosaramba tettem: ezúttal a méhnyakrák győzött.

Mittelholcz Dóra tavaly, az újra és újra makacsul visszatérő méhnyakrákkal vívott küzdelmének harmadik évében határozta el, hogy könyvet ír betegségéről. Mindvégig bizakodott abban, hogy végül ő győz, és az élet apró örömeinek szeretete átsüt könyvének minden során. Kirándulni vágyott, fesztiválozni, barátokkal találkozni – az utóbbi nyarakat mind azzal a várakozással kezdte, hogy na, most sikerült. Most visszakapja a régi életét, és a családtagok napjait sem köti gúzsba többé, hogy “a Dóra beteg, a Dórát ápolni kell, a Dórával mindig ott kell lennie valakinek, mert öt percre nem képes egyedül megállni a lábán”. Mindig csalódnia kellett, azok a “kis dögök” (ahogyan a rendszeresen visszatérő daganatot nevezte) végül győzedelmeskedtek az élni akarásán.

Pete Zsófi, a Soffi zenekar énekesnője idén augusztusban adta fel a harcot a méhnyakrákkal. Szintén 33 éves volt. Blogot vezetett, “Márpedig én ebbe nem halok bele!” címmel. Bevezetőjében ezt írta: “33 éves vagyok, és méhnyakrákom van. Amikor az első orvos közölte velem, hogy nincs tovább, elhatároztam, hogy nem fogok ebbe belehalni. Tartson velem kedves Olvasó ezen az úton, amíg én felkenem az arcomra a harci festéket, és megküzdök a rákkal!”

mittel3Mittelholcz Dóra könyvét és Pete Zsófi blogját receptre, kötelező olvasmányként írnám fel minden nőnek és kamaszlánynak. Nagy, piros betűkkel ráírva: SZŰRÉS-SZŰRÉS-SZŰRÉS. És még hogy: VÉDŐOLTÁS-VÉDŐOLTÁS-VÉDŐOLTÁS. Utóbbit különösen azok számára, akik lelkesen osztogatják a Facebookon azt az ostoba népbutító hoaxot, miszerint a HPV-oltás egyik kifejlesztője egy konferencián megtört, és a lelkiismeretére hallgatva bevallotta, hogy az egész humánpapillomavírus-hiszti csak kitaláció, a Gardasil, illetve a Cervarix nevű oltások pedig durva mellékhatással járnak. A cikk szerint egy Sarah Cain nevű újságírónő a 4. Nemzetközi Oltóanyag Konferencián hallgatta végig dr. Diane Harper beszédét, aki “egyike azoknak a vezető szakembereknek, akik felelősek voltak a biztonságra és hatékonyságra vonatkozó kutatás 2. és 3. fázisáért, amely biztosította a humán papillomavírus (HPV) oltások, a Gardasil és a Cervarix jóváhagyását”. Most nem veszem sorra, miért hazugság és csúsztatás a magyarra fordított cikk tartalma, az Index nemrégiben megjelent cikke ezt már megtette helyettem.

Fontos hangsúlyozni azt is, hogy bár sokan azt hiszik, hogy a HPV csak a nőket veszélyezteti, pedig férfiaknál fej-nyaki és szájüregi rákot is okozhat. A NőBlog ezzel kapcsolatos korábbi cikkéért kattints ide.

Gondolhatjuk persze, hogy mindez csak másokkal történhet meg. Mittelholcz Dóra így ír erről: “Soha eszembe sem jutott, hogy ez velem megtörténhet. Mint amikor nézi az ember a híreket, látja a baleseteket, a gyilkosságokat, a súlyos betegségeket, de meg sem fordul a fejében, hogy bármi hasonló az ő életében is bekövetkezhet. Meg van róla győződve, hogy náluk nem jöhet semmiféle probléma. Aztán egyszer csak valahogy mégis becsap a villám.”

Mittelholcz Dórának ezúttal nem sikerült. Mégis érdemes megjegyezni, amit könyvének bemutatóján mondott, nem sokkal halála előtt. A személyes példáján keresztül mindenkit arra kért: menjen el szűrésre, hogy megelőzze a bajt – és hogy soha ne adja fel. “Remélem, lesz második kötet. Ha pedig nem, akkor is megmutattuk, hogy érdemes élni és küzdeni.”

KÖVESD A NŐBLOGOT A FACEBOOKON IS!

További érdekes írásokat találhatsz gyerekneveléssel, családdal foglalkozó oldalunkon, az Anyavilágon.

Kulcsszavak:, , , ,

-- Hirdetés -- -- --

Hozzászólások (1).

  • nyulmama

    |

    Annyira szomorú, hogy két ilyen fiatal ment el egymás után.

    és szomorú, hogy egyre több önjelölt tudód van ebben az országban, akik ontják a tömény hülyeséget a neten, pont a Mittelholcz Dóráról szóló egyik cikk alatt írt egy csaj arról-nem tudom idézni azt a rémes katyvaszt, de a lényege ez volt- hogy milyen már, hogy a nőkkel elhitetik, hogy ha nem ellenőriztetik a női szerveiket,akkor baj lesz, és hogy milyen ritka(!) a méhnyakrák, és persze az egész ellenőrzés, és az oltás meg pláne csak hisztéria.

    Válasz

Nekem is van mondanivalóm

*