A tömeggyilkosok rózsaszín bugyit hordtak

Written by ildikoS. Posted in XX és XY

Ha a koncentrációs táborok őreiről szó esik, mindenkinek kegyetlen arcú, kemény, durva férfiak jelennek meg a szemei előtt. Pedig a haláltáborok őrei között nők is voltak szép számmal, akik szabad idejükben nevettek, fodrászhoz jártak, divatról és frizurákról csevegtek, nagyokat kirándultak.

A hitleri Németország kizárólag nők számára fenntartott haláltáborai közül a ravensbrücki volt a legnagyobb, ahol több mint 50 ezer női foglyot tartottak állati körülmények között. A tábor őrei között nők is voltak szép számmal, akik az egyik nap fodrászhoz mentek, majd másnak ondolált hajjal engedték rá a kutyákat a foglyokra. Róluk szól Sarah helm könyve, mely a napokban jelent meg angolul „If This Is A Woman: Inside Ravensbruck, Hitler’s Concentration Camp For Women” (Ha ez nő: Ravensbrück, Hitler női koncentrációs tábora belülről) címmel.

Ha valaki férfias külsőt képzel ezekről a nőkről, akkor sok esetben nagyot téved. Sokan közülük kifejezetten nőies megjelenésűek voltak, és amikor levették a szürke egyenruhát, semmiben nem különböztek a közeli Fürstenberg lányaitól. A műszak végeztével kirándultak, csónakáztak, férfiakkal flörtöltek, fodrászhoz jártak, divatlapokat nézegettek. A tábornak volt saját fodrászszalonjai is, ahol a foglyok közül kiválasztott fodrásznők gondoskodtak arról, hogy a felügyelőnők frizurája mindig kifogástalan legyen.

Fennmaradt egy régi fotó is, melyen három lány ül nevetgélve egy csónakban – mindannyian a koncentrációs tábor felügyelőnői. Egyikük, Helene Massar különösen kegyetlen őr hírében állt a táborlakók között, míg másikuk, Marga Lowenberg ugyancsak brutális büntetéseiről volt ismert. De nem maradt el tőlük Johanna Langefeld sem, aki ugyancsak nem habozott a büntetésekkel, például arra kényszerítette a foglyokat, hogy órákon át álljanak a hidegben és az esőben. Dorothea Binz, a tábor csinos szőke vezetője ugyancsak kegyetlen büntetéseiről vált hírhedtté, aki különös örömét lelte a foglyok verésében és kínzásában, például úgy, hogy jéghideg vízbe kellett merítkezniük. Különösen kegyetlenül bánt a Vörös Hadseregből származó foglyokkal, akiket csak „ruszki disznóknak” nevezett. „Egyszerűen szadista volt – mondta róla egy túlélő. − Csillogott a szeme a gyönyörtől, miközben verte a nőket.”

Binz durvaság iránti szenvedélye korán feltűnt a környezetének, de egészen addig nem sokat törődtek vele, míg állást nem kapott a koncentrációs táborban. Egy erdész lányaként a Fürstenberg környéki erdőkben nőtt fel, élte a falusi lányok életét, eljárt a falusi iskolába és a helyi templomba, játszott az erdőben, nyáron a tóban fürdött, télen a befagyott tavon korcsolyázott. A koncentrációs tábor volt az első munkahelye. Elég fiatal volt ahhoz, hogy nem sok tapasztalat legyen a náci Németország előtti időkről, így a fasiszta eszmékre saját evangéliumaként tekintett. Tízéves korában barátnőivel együtt belépett a Német Leányszövetségbe, a Hitlerjugend női megfelelőjébe. Tizenéves korában tébécében megbetegedett, emiatt hónapokat hiányzott, végül kimaradt az iskolából. Ezt követően a tébécéhordozók bélyegével a homlokán élt, egy csomó állás a fertőzés továbbadásának veszélye miatt eleve el volt zárva előle. Az iskolából kimaradva konyhalányként dolgozott, és amikor állást hirdettek az akkor alapított közeli koncentrációs táborban, a 19 éves lány azonnal rámozdult a lehetőségre és jelentkezett őrnek. Ahogy később fokozatosan lépegetett felfelé a ranglétrán, mindig gúnyosan emlegette, hogy az apja mindig azt mondogatta, hogy soha nem fog állást találni magának. Aztán most itt van, önálló életet élhet távol az otthonától, kényelmes lakónegyedben, jó fizetéssel, csinos egyenruhában – dicsekedett nevetve. Mindig kivirult, ha férfiak közelébe került, és hamarosan viszonyt kezdett a nős SS tisztekkel is.

Ezek a nők hivatalosan nem tartoztak az SS kötelékébe, ám tökéletesen magukévá tették az eszmét és aszerint éltek. Binz is kétkedés nélkül elhitte és elfogadta, hogy a koncentrációs táborban végzett munkájával a hazáját védi a belső ellenséggel szemben, és hogy ez a harc ugyanolyan fontos a Birodalom jövője szempontjából, mint a fronton lévő katonák áldozata. Egy korábbi iskolatársának úgy magyarázta, hogy a tábor foglyai mind istentelen bűnözők és prostituáltak, és csak úgy lehet őket féken tartani, ha szigorúan és kegyetlenül bánnak velük. Ennek megfelelően kívül és belül is átalakult. A család egyik idős barátja mesélte, hogy egyszer volt alkalma közelről megfigyelni Binzet, amikor hazalátogatott a szüleihez, és megdöbbentő volt, hogy az arca mennyit változott, mióta belépett a koncentrációs tábor kötelékébe. „Valahogy keménnyé és érzés nélkülivé vált” – emlékezett.

De a sort még hosszan lehetne folytatni, például Maria Mandllal, aki a loknis haj esküdt ellensége volt. A mindössze 23 éves felügyelőnő, akinek szokása volt, hogy lassan végigsétált a foglyok sorfala előtt, és ha meglátott akár egyetlen göndörített tincset is kikandikálni a sapka alól, akkor a szerencsétlen foglyot addig ütötte, míg az a földre nem esett. Aztán a vétkes fejét leborotváltatta, majd kiállította a többiek elé, táblával a nyakában: „Megszegtem a szabályokat és begöndörítettem a hajamat.” Ellentmondásos személyiségét jól jelzi az az eset, melyet egy fogoly, Maria Bielicka mesélt el később. Mandl előbb halálra vert egy zsidó nőt valamilyen szabálysértésért, majd nem sokkal később gyönyörű zongorajáték hallatszott az őrök szállása felől – pár perccel a többi fogoly szeme láttára elkövetett gyilkosság után a felügyelőnő zenélt. „A legszebb zongorajáték volt, amit valaha is hallottam” – mesélte később a Maria Bielicka. Később Mand is feljebb lépett a ranglétrán: kinevezték az auschwitzi haláltábor női részlege vezetőjének.

De a sornak ezzel még mindig nincs vége, dr. Herta Oberheuser, Elisabeth Marschall, Ruth Neudeck és a többiek… Sátánok ondolált hajjal, rózsaszín kombinéban.

KÖVESD A NŐBLOGOT A FACEBOOKON IS!

További érdekes írásokat találhatsz gyerekneveléssel, családdal foglalkozó oldalunkon, az Anyavilágon.

Forrás, fotók: Daily Mail

Kulcsszavak:, , , , ,

-- Hirdetés -- -- --

Nekem is van mondanivalóm

*