Tear királynője – tündérmese örök gyerekeknek

Written by ildikoS. Posted in Melegen ajánlom

emma-watson-2013-queen-of-the-tearlingAzt hiszem, nem szeretem a fantasy könyveket. Vagy mégis? Mindig van pár könyv, ami – vagy aki − elbizonytalanít e tekintetben. Mint amilyen például Harry Potter volt, bár a végére a történek akkorára dagadt, hogy már nem volt kedvem követni. Meg aztán az is zavart, hogy mostanában már szinte minden jó könyv úgy végződik, hogy elvarratlan szálak maradnak a végére – de erről majd a végén.

Tehát Tear királynője, mely arra az egyszerű népmesei képletre épít, hogy adott egy ország elnyomásban és szegénységben, aztán jön a nemes lelkű, jó szándékú és tehetséges uralkodó, így minden jóra fordul. Azt hiszem, ezzel nem követek el spoilert, mert az ilyen történetek kedvelői ezt már az első oldalon tuják, sőt éppen ezért kezdik el olvasni a könyvet. Az odavezető út azonban érdekes, izgalmas és fordulatos.

thumb_erika-johansen-tear-kiralynoje-b1-webshopA könyvet egyébként szinte minden fórumon azzal hirdetik, hogy Emma Watson kedvenc olvasmánya, ezért ezt a „fontos” tényt én sem hallgathatom el – bármit is jelentsen ez a mezei olvasó szempontjából.

De térjünk vissza a tündérmeséhez. A könyvet megjelentető Agave Kiadó ajánló szövege szerint a tizenkilenc éves Kelsea Glynn pontosan olyan, mint a többi hasonló korú lány: engedetlen, meg van győződve a saját igazáról és mindig mindent jobban tud az idősebbeknél. De tőlük eltérően ő éppen egy királyságot készül megörökölni: egy királyságot, ami korrupt, romlott és veszélyes. Vagy a legrettegettebb uralkodójává válik, vagy már az első héten orgyilkosok áldozata lesz − minden rajta múlik, és azon, hogy milyen döntéseket képes meghozni. (Azzal ugye mindenki azonnal tisztában van, hogy nem lesz már az első héten orgyilkosok áldozata, mert akkor miből lenne a könyv és Emma Watson kedvenc olvasmánya? Na ugye.)

Erika Johansen regénye klasszikus fantasy elemekből építkezik, de nem szégyell sokszor kegyetlen és erőszakos lenni: a Tear királynője egy fiatal lány történetét meséli el, aki sokáig volt kénytelen száműzetésben élni, hogy végül hűséges testőreivel visszatérjen, és elvegye, ami jogosan jár neki. Fekete mágiával, rejtélyekkel és akciódús jelenetekkel teli történet, amire már Hollywood is lecsapott: film készül Erika Johansen könyvéből, melynek főszereplője és egyben producere − milyen váratlan a könyvvel kapcsolatos, a bevezetőben már említett marketingfogás ismeretében − várhatóan Emma Watson lesz.

tearDe térjünk vissza a könyv végére. Az egyetlen bajom ezzel a könyvvel is, hogy úgy tűnik nekem, hogy mostanában az írók már előre felkészülnek arra, mi lesz, ha könyvük sikeres lesz az olvasók körében. Így aztán egy csomó szálat elvarratlanul hagynak, de nem úgy, mint az igazi klasszikusok, hogy az olvasó továbbgondolhassa a történetet, hanem úgy, hogy csak a hiányérzet és sokszor az értetlenség marad. A történet elején-közepén elindul egy szál, ami aztán menet közben eltűnik valahol. Ebben a sztoriban is van ilyen jó néhány. Az ilyet a magam részéről nem szeretem, de lehet mondani, ez egyéni szocprobléma, mert a könyv egyébként alapjában véve nem rossz.

Pedig nem is igazán kedvelem a fantasyt. Vagy mégis?

Erika Johansen: Tear királynője

Agave Kiadó, 352 oldal, 3480 Ft

KÖVESD A NŐBLOGOT A FACEBOOKON IS!

További érdekes írásokat találhatsz gyerekneveléssel, családdal foglalkozó oldalunkon, az Anyavilágon.

Kulcsszavak:, , ,

-- Hirdetés -- -- --

Nekem is van mondanivalóm

*