Szandi, Ördög Nóra és Rubint Réka mint az anyák példaképe – de miért?

Written by ildikoS. Posted in Gyerekem, gyereked

angelinaPár napja landolt egy sajtóanyag a postaládámban. Egy játékáruház felmérése, miszerint a magyar anyukák a hazai ismert emberek közül Szandit, Ördög Nórát és Rubint Rékát tartják példás családanyának, míg a külföldi hírességek mezőnyében Angelina Jolie aratott elsöprő győzelmet. A top 10-be elsősorban énekesnők és televíziós személyiségek kerültek be, mindössze egyetlen sportolónak, Egerszegi Krisztinának sikerült beférkőznie az élmezőnybe.

A külföldi hírességek közül Angelina Jolie amerikai színésznőre voksoltak a legtöbben, őt egyedül többen nevezték meg ideális anyaként, mint más nemzetközi sztárokat összesen. A színésznőt két idősebb kolléganője, Julia Roberts és Meryl Streep követi, és kissé szokatlan módon Heidi Klum személyében egy szupermodell is bekerült a top 5 mezőnyébe. A hazánkban is népszerű cambridge-i hercegné, Kate Middleton így csak a hatodik helyre tudott befutni.

Hűha, ez érdekes. És a magyar anyukák vajon honnan tudják, hogy a kameráktól távol, otthonuk falai között valójában miként teljesítenek anyaként a győztes hírességek? Honnan tudják, hogy valójában milyen az élet ott, a bulvárlapok csilivili fotói mögött? Mert a celebmamák számunkra pontosan olyanok, amilyennek láttatni szeretnék magukat a bulvármédiában. És hát ugye ki akarná közhírré tenni, hogy tegnap este már megint eljárt a keze, és türelmetlen volt a gyerekkel, akinek már megint be kellett érnie egy meki-vacsorával, meg hogy akkor a legboldogabb, ha a gyerek órákig elvan a tévé előtt, mint a befőtt? Á, dehogy. Egy celebmama mindig türelmes, esténként egészséges vacsorát készít, melyet mosolyogva, együtt fogyaszt el a család, és a tévé természetesen tabu, hiszen kéznél a mama vagy a papa, aki mindig készségesen kapja elő a gondosan megválasztott képeskönyvet, ha a gyerek meseolvasásra vágyik. A példakép választásának az alapja természetesen az utóbbi kép, de hát akkor mi szükség ehhez a celebanyákra? Hiszen elméletben enélkül is mindannyian tudjuk a leckét.

Ezért is szeretem például az egyik bulvároldal rovatát, amiben bárki beírhatja, ha celebbel futott össze jártában-keltében. Kiderül belőle például, hogy X, a példás családanya durván leordította a gyerekét, miközben sorban álltak a plázamozi pénztárához a legújabb valtdiznire. Vagy az Y és Z alkotta álompárt már sokadszor kapják rajta, hogy kifejezetten hideg, szótlan légkörben költik el vacsorájukat a belváros divatos éttermében. Ez is bulvár, az is bulvár, csak az utóbbi nem annyira csillogó. Akkor most mi alapján is alkotunk véleményt, amikor az ideális anyáról kérdez a játékokat kínáló webáruház?

És egyáltalán: milyen anyai erények alapján döntjük el, hogy egy anya, aki celeb, példakép-e is egyben? A magyar anyukák véleménye szerint egy jó anya három legfontosabb tulajdonsága a gondoskodás, a türelem, valamint a nevelés során mutatott következetesség – írja a felmérés. Érdekes, hogy a megkérdezettek 7 százaléka a háziasságot is a három legfontosabb jellemvonás közé sorolta, abban viszont szinte teljesen egyetértettek, hogy sem a szigor, sem az engedékenység nem kiemelten fontos egy jó szülő esetében. Na, itt aztán teljesen elveszítettem a fonalat. Azt vajon honnan tudjuk, hogy a bulvárcikken túl, a való életben Ördög Nóra hogyan áll türelem dolgában és Rubint Réka mennyire következetesen nevel? A külföldi hírességekről nem is szólva, hiszen közülük Angelina Jolie a győztes, akiről egy átlag magyar anya kábé annyit tud, hogy éppen milyen színű árvát fogadott örökbe, és mennyire édibédi, ahogy divatosan felöltözve, kisminkelve mosolyog a kamerába, karján az aktuális deddel. Gondoskodó, türelmes, következetes, pláne házias? Ez miből derül ki?

Heidi Klum Takes Her Kids To The ParkA felmérés arra is választ keresett, hogy az ismertség és a jó anyagi háttér megkönnyítheti-e a szülők dolgát.„A hírnév egyértelműen nem számít, és az anyagiakat tekintve is mindössze a megkérdezettek hatoda mondta, hogy egy jómódú anyukának egyszerűbb lehet a gyermeknevelés. A többség szerint tehát nem a pénztől lesz valaki jó szülő.”

Ezzel mondjuk tökéletesen egyetértek. Ezért is nézem mindig tamáskodva, amikor alighogy egy celebnek gyereke születik, ettől rögtön a gyereknevelés szakértőjévé avanzsál. És tudása értékes kincsét nem is rest megosztani a nagyérdeművel: tévéműsorokban, bulvárcikkekben, saját blogon, honlapon, sőt gyereknevelési könyvekben osztja az észt, hogyan neveld, mivel etesd, és úgy egyébként, mi is a zsinórmérték… Szerinte. Mert a gyerekkel együtt rögtön a bölcsek kövét is megkapta.

Érdekes – és számomra némi reményt ad, hogy a világ talán mégsem érett meg a végső pusztulásra –, hogy a válaszadók negyede nem tudott megnevezni olyan hazai, egyharmada pedig olyan külföldi hírességet, akire anyaként akár példaként is tudna tekinteni. A felmérés készítői szerint „ennek egyik oka az lehet, hogy a média kevesebbet foglalkozik a hírességek gyermeknevelési szokásaival, így sokaknak nem is jut eszébe az ismert emberek ezen oldala”. Hát… és nem egészen ezt tapasztalom. Mostanában mintha kifejezetten szeretnének a „sztárok” azzal kitűnni, hogy nemcsak a médiaipar dolgozójaként, hanem szülőként is jár neki az érdemplecsni.

De hogy senki ne essen el attól a létfontosságú információtól, hogy a magyar anyukák szerint – természetesen kizárólag a csilivili bulvárcikkek és -műsorok alapján – kiben is ölt testet a mintaanya, íme a lista:

Top 5 hazai ideális családanya:

1. Szandi

2. Ördög Nóra

3. Rubint Réka

4. Egerszegi Krisztina

5. Jakupcsek Gabriella

Top 5 külföldi ideális családanya:

1. Angelina Jolie

2. Julia Roberts

3. Meryl Streep

4. Jennifer Garner

5. Heidi Klum

Kövesd a NőBlogot a Facebookon is!

Kulcsszavak:, ,

-- Hirdetés -- -- --

Hozzászólások (2).

 • Audrey80

  |

  Hú, de egyetértek. Nem látunk bele senki családi életébe, attól meg, hogy gyereke van, mint bárki másnak, még nem kell feltalálni a meleg vizet. Pláne könyvben megírni.
  Nekem ugyan Jennifer Garner nagyon szimpatikus, de hogy milyen anya? Honnan tudjam, nem is érdekel :)

  Válasz

 • Emy

  |

  Vagy a felmérés hibádzik, vagy a magyar anyukákkal van gond, de nem látom a listán a “saját édesanyám”-at. Ezen érdemes lenne elgondolkodni, hogy miért nincs benne a top 5-ben.
  Ha pedig kifejezetten a celebritásokra volt kihegyezve a felmérés, akkor nekem Egerszegi Krisztina kilóg a sorból, mert ő az egyetlen a magyar listán akit nem tol ezerrel a média.

  Válasz

Nekem is van mondanivalóm

*