Sterilizációs műtét biciklipumpával – made in India

Written by ildikoS. Posted in Egészségről, betegségről, Innen nézve

ster1Pár hete került nyilvánosságra, hogy nyolc nő halt bele az indiai kormány által támogatott sterilizációs műtétbe, és több nőnek jelenleg is válságos az állapota. A világ boldogabbik fele ilyenkor felhördül és csak néz ki a fejéből: hát ez meg hogyan történhet meg a XXI. században? Ha viszont tudjuk, hogy a szóban forgó műtét kelléke egy közönséges biciklipumpa is, akkor mindjárt érthetőbb lesz minden.

Egyszersmind bepillantást kaphatunk az élet olyan bugyraiba is, melyről még elképzelésünk sem lehet egyébként.

Nem sokkal a halálos műtétekről szóló hír után jelent meg a világsajtóban több fotó, melyekről az derül ki, hogy Indiában bizony a műtét kelléke egy közönséges biciklipumpa is, melyet arra használnak, hogy a laparoszkópos („kulcslyuk” módszerrel végzett) sterilizációs műtét során levegővel felfújják a hasüreget. Ez a momentum egyébként a világ minden pontján a laparoszkópos műtétek részét képezi, de természetesen ennél jóval modernebb és biztonságos módszerekkel. Elvégre egy nő nem bicikligumi.

A Hindustan Times című lap hozta egyébként nyilvánosságra a fotókat, melyeken egy Mahesh Prasad Rout nevű orvos Banarpal faluban használja a műtétekhez a pumpát, ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy nem ő az egyetlen, aki rendszeresen ehhez a „műtéti technikához” folyamodik. Rout azt mondja, hogy az utóbbi 10 évben több mint 60 ezer operációt végzett ezzel a módszerrel és soha semmilyen probléma nem merült fel a beavatkozások során. A tapasztalt orvos ugyanakkor azt is elismerte, hogy a kórháznak erre szolgáló speciális orvosi berendezést kellene vásárolnia a sterilizációs műtétekhez, mellyel szén-dioxidot szokás bejuttatni a hasüregbe a közönséges – és értelemszerűen nem csíramentes − szobalevegő helyett.

A helyi lakosok ugyanakkor dühüknek adtak hangot, hiszen állítólag már többször is tiltakoztak az egészségügyi állapotok miatt.

ster2A halálos áldozatokat követelő műtéteket végző dr. Guptát időközben november 12-én letartóztatták. A vád szerint egy nem használt privát kórház egyik helyiségében végezte a sterilizációs műtéteket Pandari faluban. A vizsgálatok szerint a helyiség piszkos és poros volt, és a nagy forgalom miatt arra sem volt idő, hogy két beteg között tisztára cseréljék a véres lepedőket. Dr. Gupta azonban kitart amellett, hogy a műtétekhez használt eszközök nem voltak piszkosak vagy rozsdásak, és azt mondja, hogy a központi vezetés feladata lenen gátat szabni annak, hogy hány beteget kell ellátni adott idő alatt. A jelenlegi helyzet szerint orvosi hanyagságért kell majd felelnie a bíróság előtt, állítása szerint azonban csak bűnbakot akarnak belőle csinálni egy olyan helyzetért, aminek ő is szenvedő alanya. Azt gyanítja, hogy nem a műtét okozta a haláleseteket, hanem az azt követően alkalmazott gyógyszerek lehettek szennyezettek, ez okozhatta a betegek halálát.

A központi ingyenes sterilizációs programokkal az indiai kormány célja, hogy lassítsa a népességszaporulatot. Azt mondják, hogy ha a jelenlegi trend folytatódik, akkor 2050-re India népessége meghaladja a jelenleg a Föld legnépesebb országának számító Kínáét.

A közel 1,3 milliárd lakosú India kormánya – a népességnövekedés lassításának céljából – nők és férfiak számára egyaránt ingyenesen biztosít sterilizációs műtétet. A beavatkozás miatti halálozás nem új probléma Indiában, ahol a kormány szerint 2013–2014-ben több mint négymillió meddőségi műtétet hajtottak végre. Két évvel ezelőtt az egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy 2009 és 2012 között a kormány 586 sterilizációval összefüggő halálesetért fizetett kártérítést.

Forrás: The Independent

KÖVESD A NŐBLOGOT A FACEBOOKON IS!

További érdekes írásokat találhatsz gyerekneveléssel, családdal foglalkozó oldalunkon, az Anyavilágon.

Kulcsszavak:, , , ,

-- Hirdetés -- -- --

Nekem is van mondanivalóm

*