Recept nélkül viheted a fogamzásgátlót

Written by ildikoS. Posted in Egészségről, betegségről, Innen nézve

pillsEgy dolgot kell hozzá tenned, Oregonban költözni. Ha elfogadják a most előterjesztett törvényjavaslatot, akkor a jövő évtől recept nélkül kiadhatják a patikusok a fogamzásgátlót annak, aki ezt igényli. Feltételek persze vannak, de ezekről majd később. Ezzel Oregon lehet az első állam, ahol recept nélkül is hozzá lehet majd jutni a fogamzásgátlóhoz.

„Nonszensz, hogy míg a férfiak korlátlanul és szabadon hozzájuthatnak a terhesség megelőzését szolgáló lehetőségekhez, addig a nőknek ehhez előbb el kell menniük az orvoshoz és felíratni vele a gyógyszert – mondja a republikánus képviselő, Knute Buehler. − A fogamzásgátlást olyan könnyűvé és elérhetővé kell tenni, amennyire csak lehet.”

images (1)Hasonló törvényt terjesztettek elő Kaliforniában is két évvel ezelőtt, annak hatályba lépését azonban az orvosi szakmai szervezetek akadályozzák, akik meg szeretnék akadályozni, hogy a gyógyszerészek is adhassanak a hozzájuk fordulóknak fogamzásgátlót. Oregonban az illetékes szakmai szervezetek megbeszélésre gyűltek össze, ahol megvitatták az újítás feltételeit, illetve azt, hogy a gyógyszerészeknek milyen oktatásban kell részesülniük ahhoz, hogy ők is rendelhessenek fogamzásgátlót – az oregoni patikusok egyébként eddig is nagy szabadságot élveztek például abban, hogy orvosi rendelvény nélkül is kiadhattak a dohányzásról való leszokást segítő készítményeket.

A mostani törvénytervezet a fogamzásgátlókhoz való hozzájutást hivatott megkönnyíteni azzal, hogy a nők orvosi recept nélkül is kaphatnak a patikában fogamzásgátlót. Így most már egész évben szabadon kérhetik a gyógyszert, szemben a jelenlegi gyakorlattal, amikor 30 vagy 90 naponként el kellett zarándokolniuk az orvoshoz receptért. A könnyítés kiterjed a serdülőkre is, ők azonban csak akkor juthatnak hozzá ily módon a fogamzásgátlóhoz, ha rendelkeznek egyetlen recepttel, melyen háziorvosuk korábban már rendelt fogamzásgátlót számukra.

„A fogamzásgátláshoz való hozzáférés kritikus helyzetben alapvető jelentőségű” – mondja Mara-Gandal Powers, az Országos Nőjogi Központ tanácsadója. A Planned Parenthood képviseletében Mary Nolan azt emeli ki, hogy a szabad hozzájutással mindenképpen javulni fog a nem kívánt terhességek megelőzésének hatásfoka: „Vegyünk egy olyan nőt, aki 30−40 percre lakik a patikától, neki két különböző utat kell megtennie, hogy a kezébe kaphassa a gyógyszert. A jelenlegi gyakorlat azonban még nagyobb terhet ró a vidéken vagy a lakott területektől távolabb élőkre. A távoli vidékeken élő nők is hasonló problémákkal küzdenek, mint nagyvárosokban élő társaik.”

Tetszik? Oregonba költöznél?

Forrás: Los Angeles Times

KÖVESD A NŐBLOGOT A FACEBOOKON IS!

További érdekes írásokat találhatsz gyerekneveléssel, családdal foglalkozó oldalunkon, az Anyavilágon.

Kulcsszavak:, ,

-- Hirdetés -- -- --

Hozzászólások (1).

  • Réka

    |

    Romániában sem kérnek erre receptet a gyógyszertárban. :)

    Válasz

Nekem is van mondanivalóm

*