Ötmillió dollár az anya haláláért

Written by ildikoS. Posted in Anyavilág, Gyerekem, gyereked

images (3)Egy kínai apa és gyermekei több mint 5 millió dolláros kártérítést kaptak egy kórháztól az Egyesült Államokban, miután az anya – állítólag a szülészorvos gondatlansága és hanyagsága folytán – belehalt a császármetszés szövődményeibe. A bíróság múlt heti ítélete értelmében Yuanda Hong és két gyermeke 2 millió dolláros kártérítésre jogosult dr. Long-Dei Liu szülészorvostól amiatt, hogy a 26 éves Ling Nie 2014. március 14-én belehalt a szülésbe.

Ehhez jön az a 3,2 millió dolláros megállapodás, melyet a család azzal a kórházzal kötött. Ahol az anyát annak idején kezelték.

Nie azért éppen ezt a kórházat választotta, mert némi internetes kutakodás után úgy döntött férjével együtt, hogy ez a legmegfelelőbb hely a gyermekszülésre az Egyesült Államokban.

És hogy miért éppen az Egyesült Államokban? A kínai várandósok között elterjedt gyakorlat, hogy szülni az Egyesült Államokba utaznak – rendszerint turistavízummal −, hogy gyermekük amerikai állampolgárként lássa meg a napvilágot. Ezt a jelenséget anyasági vagy szülési turizmusnak is nevezik. Dél-Kaliforniában ezek a várandósok külvárosi lakásokban tartózkodva várják ki a szülés megindulását. Ezzel a lehetőséggel főként a tehetősebb kínai párok élnek. Számos olyan ügynökség működik, melyek nyíltan hirdetik, hogy megfelelő ellenszolgáltatás fejében segítenek amerikai útlevélhez juttatni az újszülöttet, illetve kihasználni az amerikai állampolgárságból adódód egyéb előnyöket, többek között a közoktatást és a szülőknek járó letelepedési segélyeket. Ugyanakkor a törvényekkel ellentétes, ha valaki eltitkolja az Egyesült Államokba tett látogatásának valódi célját.

images (2)Lie és Hong még a főiskolán ismerkedtek meg, majd Hong építész lett, míg Lie egy nagy fejlesztőcég igazgatójaként dolgozott. A pár Irvine-ban tartózkodott, amikor Lie programozott császármetszés céljából bement a kórházba. A 2014 tavaszán végzett beavatkozást követően azonban komplikációk léptek fel az anyánál: a méhből erős vérzés indult meg. Miután néhány órán át kezelték, az intenzív osztályra helyezték megfigyelés céljából. Miután a vérzés elállt, hazabocsátották, ám a család ügyvédje szerint ehhez az anya még nem volt kellően stabil állapotban. A vérzés néhány órával később visszatért, és Nie gyakorlatilag elvérzett. Bár bevitték a kórházba, pár nappal később lekapcsolták az őt életben tartó gépekről.

USA- állampolgárság tehát van, pénz is van, csak anya nincs…

A NőBlog korábbi cikke a témában:

Abortuszturizmus helyett szülésturizmus

KÖVESD A NŐBLOGOT A FACEBOOKON IS!

További érdekes írásokat találhatsz gyerekneveléssel, családdal foglalkozó oldalamon, az Anyavilágon.

Forrás: Los Angeles Times

Kulcsszavak:, , , , ,

-- Hirdetés -- -- --

Nekem is van mondanivalóm

*