Nő kutyával és holddal

Written by ildikoS. Posted in Melegen ajánlom

nő kutyávalSokan szégyellik bevallani, de én megteszem: szeretem a krimit. De azt is bevallom egy szuszra őszintén, hogy a magyar krimikkel szemben valahogy mindig fenntartásokkal viseltettem. Az okát nem tudnám megmondani, talán mert kevés magyar krimit olvastam. Jó magyar krimit pedig még kevesebbet.

A Pacskovszky-szerzőpáros könyvét a kezembe véve még csak erősödött bennem egy kicsit az ellenérzés, sose tudtam elképzelni, hogy írhatnak egy könyvet ketten. Hiszen az én szememben a könyv az írója egyénisége, hogy lehetnek hát ketten? Mint Ilf és Petrov, akikről egyszer azt a pletykát is olvastam valahol, hogy nem is ketten voltak. De miért is ketten? Erről ezt mondja Zsolt, az egyik szerző: „József állt elő vele egy csütörtöki napon, este fél 11 tájban. Ezt azért tudom ilyen pontosan, mert fociból jöttünk, csütörtök esténként együtt játszottunk, és az akkori bizonytalan egzisztenciális helyzetünk miatt foci után mindig különféle ötletekkel dobálóztunk a kocsiban. Vevő voltam rá, hogy írjunk közösen egy krimit, mert épp kezdtem belefáradni abba, hogy folyton mások könyveit fordítom. Másrészt úgy gondoltam, hogy egy krimiben találkozhat kettőnk kissé eltérő világlátása.”

Na, ennyi hosszú bevezető után kezdjük a végével: Pacskovszky József és Pacskovszky Zsolt Nő holddal és kutyával című könyve jó! Izgalmas, érdekes, kerek, egész történet. Még akkor is, ha a szerzők azt mondják egy interjúban, hogy készakarva hagytak elvarratlan szálakat, mert nem zárják ki a lehetőséget, hogy Emma története egyszer majd még folytatódik valahol.

A történet röviden annyi, hogy az Emma nevű magyar rendőrnő a zord skóciai tájon tanúja lesz egy öngyilkosságnak, majd egy ismeretlen férfi lefotózza és rögvest címet is ad a képnek: „Nő kutyával és holddal”. Amikor Emma egy zsákutcának bizonyult kapcsolat lezárása után egy londoni rendőrkonferencián ír egy emailt a férfinak, majd kapja-fogja magát és felvonatozik Skóciába, ismét találkoznak. A találkozás azonban nagyon rövidre sikerül, mert az első vacsora közben a férfit egy telefonhívás szólítja el hazulról, és soha többé nem tér haza. Emma pedig nyomozásba kezd (hiszen rendőrből van), miközben ábrándokat szövöget és szerelmes – és mint később kiderül – gazdag életről. A poént természetesen nem lövöm le, hogy ez sikerül-e neki, de azt elárulom, hogy van néhány meglepő fordulat a könyvben.

A szerzőpáros azt mondja, hogy hús-vér figurát akartak alkotni, olyat, akivel az olvasó – különösen ha nő – azonosulni tud, hiszen ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint ő. Jelentem, ez a Pacskovszky-testvéreknek sikerült is. „Szentendre határában láttam egy fiatal rendőrnőt, aki éppen kiszállt a kocsiból. Határozott volt, keménynek tűnt, az egész lényében mégis volt valami elveszettség. Mintha szerepbe kényszerült volna. Ebből indult a figura, aztán a közös beszélgetések során más formát öltött. Szeretnivaló nőt akartunk, aki egy kemény, maszkulin világban próbál helyt állni, a lelke mélyén azonban romantikus tini, aki az igazi szerelmet kutatja, aki egyre kevésbé hisz abban, hogy a sors majd egyengeti az útját, csupán azért, mert jó és kedves. Emma lehetett volna másmilyen is, ha más írja a könyvet, de végül olyan lett, amilyenné Zsolt és én tettük: olyan nővé, aki ebben a történetben vonzó, sokszínű és esendő lehet. Néha a figurájához igazítottuk a történetet, néha viszont a történet formálta a karakterét.”

Nálam még nyilván a skóciai helyszín is belejátszik, hiszen szinte második otthonom, ahol időm jelentős részét élem, Budapest és Skócia között ingázva. De akinek nincs ilyen személyes kötődése, az is el tud merülni a skóciai hangulatban, a skót vidéket mindig is valami picit borzongató, mégis kellemes atmoszféra lengi körül a távolról érkezettek szemében.

És végül a fülszöveg, ami jól leírja az alapszituációt. Azoknak, akik nem akarják feltúrni a netet érte.

images„Magányos nő kutyával és holddal – ezt a címet adja képének Alan Hunter, aki a huszonéves Emmát lopva lefényképezi egy zord skóciai szigeten. A magyar rendőrnő és a skót fotós hamar megtalálja a közös hangot, mégis tíz év telik el, mire ismét találkoznak. Emma főnöke parancsára a magyar rendőrség képviseletében vesz részt egy londoni bűnmegelőzési konferencián, de amint Alan meghívja magához, tüstént otthagy mindent, és Edinburgh-ba indul. A nőt a fotós gyertyafényes vacsorával várja, ám egy váratlan telefonhívás elszólítja, és Emma magára marad a tengerparti nyaralóban. S hiába várja Alant vissza.

Az örökké szitáló esőben, az ólmosan szürke novemberi ég alatt Emma maga ered a férfi nyomába. A Londonból még idillinek ígérkező utazás hamarosan rémálomba fordul: egy felkapaszkodott üzletasszony, a civil életben a helyét kereső visszavonult sportsztár, kétes alakok, lecsúszott egzisztenciák, megkeseredett és jobb sorsra érdemes emberek kusza viszonyai, sötét üzelmei labirintusában kell Emmának boldogulnia. A tét pedig már nemcsak az, hogy megtalálja a férfit, akitől zsákutcába futott élete fordulatát reméli, hanem hogy ő maga életben maradjon.

A Pacskovszky fivérek bemutatkozó regénye rózsaszín felhős romantikus történetként indul, ám a komor hangulat, a baljós előjelek, a szereplők rejtett szennyes szándékai hamar kizökkentik az olvasót a komfortzónájából. A krimi, noir és thriller elemek alkalmazásával a regény igazi műfaji bravúr, hiánypótló a hazai szórakoztató irodalomban.”

És legeslegvégül álljon itt az egyik szerző, Pacskovszky József véleménye a kortárs krimiről: „A jó kortárs krimi olyan, mint egy jó Shakespeare-dráma: tükröt tart elénk. Többrétegű. Mélyre próbál hatolni a magánélet és a társadalmi élet mezsgyéjén is. Olyan emberek küzdelme, akik egy lapra tesznek fel mindent, s épp ezért valakinek a végén mindent el is kell veszítenie. Ugyanakkor legyen kiszámíthatatlan, és olyan világba röpítsen el, ahol szívesen időzök, s ami tele van titokkal. Ezért szeretem Simenon könyveit, mert olyankor Párizsban, esetleg egy vidéki francia kisvárosban vagyok, s nemcsak az ottani jellemeket, szokásokat, hanem az ízeket, a hangulatokat is megismerem.”

Apropó, nemsokára jövök egy Simenon-krimi ismertetőjével. Ha végre lesz időm, hogy befejezzem az elolvasását.

A könyvet az Agave Kiadó adta ki, 400 oldalon kínál izgalmas olvasnivalót. A kiadó honlapja szerint thriller. Szerintem klasszikus krimi. Jó krimi.

KÖVESD A NŐBLOGOT A FACEBOOKON IS!

További érdekes írásokat találhatsz gyerekneveléssel, családdal foglalkozó oldalunkon, az Anyavilágon.

Kulcsszavak:, , ,

-- Hirdetés -- -- --

Nekem is van mondanivalóm

*