Mostohaapja megerőszakolta, 11 évesen szült

Written by ildikoS. Posted in Gyerekem, gyereked, Innen nézve

5760A múlt hét megrázó híre volt, hogy egy paraguayi kislány 11 évesen világra hozta gyermekét. Kislány az újszülöttet. A terhesség nemi erőszak útján fogant, az erőszaktevő maga a kislány mostohaapja volt. Miután a paraguayi hatóságok elutasították az abortusz iránti kérelmet, a kislánynak meg kellett szülnie gyermekét. Az eset ismét rávilágít, hogy felül kellene bírálni az igen szigorú latin-amerikai abortuszellenes törvényeket.

A médiában csak „Mainumby”-ként emlegetett (gyermek)anya 3 kiló 55 dekás kislánynak adott életet a paraguayi fővárosban működő Reina Sofia kórházban, melyet a Vöröskereszt működtet. Mivel a természetes szülést túlságosan kockázatosnak tartották az orvosok, császármetszéssel segítették világra az újszülöttet. Sem az anyánál, sem az újszülöttnél nem fordult elő semmilyen komplikáció. „Ugyanolyan volt, mint bármelyik császármetszés, a különbség csak az anya életkorában volt – nyilatkozta a sajtónak a Reina Sofia igazgatója, Mario Villalba. – Az anya jól van és megfelelően gyógyul, mint bármely más műtét után, és csak aztán látjuk meg, miként tud majd anyaként funkcionálni.”

Erika Guevara, az Amnesty International amerikai igazgatója nem tér ennyire könnyen napirendre a történtek felett. Azt mondja, hogy Mainumby „nagyon szerencsés, hogy egyáltalán életben maradt”, és azt is hozzáteszi, hogy „majd az idő dönti el, hogy milyen mértékű testi és lelki következményei lesznek ennek a tragikus döntésnek”. Így fogalmaz: „Az a tény, hogy Mainumby nem halt meg, nem menti fel a paraguayi hatóságokat az emberi jogok megsértésének vádja alól, akik úgy döntöttek, hogy játszadoznak ennek a kislánynak az egészségével, életével és szuverenitásával. Tették ezt annak ellenére, hogy minden bizonyíték arra utalt, hogy ez a terhesség rendkívüli kockázatokat hordoz.”

303048_10150391265273820_287537888819_8029826_764915931_nAz eset akkor került először napvilágra, amikor a kislányt az édesanyja április végén kórházba vitte azzal, hogy hasa megduzzadt és fájdalmas. A kislány ekkor még csak 10 éves volt, ám már túlhaladt terhessége félidején. Az édesanya már 2014 januárjában jelentette a hatóságoknak, hogy partnere szexuálisan zaklatja a kislányt, a hatóság azonban semmit nem lépett az ügyben. A kislány, két testvére, az anya és a mostohaapa egy bérelt szobában lakott a paraguayi főváros egyik külső kerületében.

Miután az orvosok észlelték, hogy a kislány terhes, az anya abortusz iránti kérelmet adott be, Paraguayban azonban – ahol a lakosság 89 százaléka katolikus – tiltott a terhességmegszakítás, mely csak akkor végezhető el, ha a terhesség az anya életét veszélyezteti. A közegészségügyi minisztérium képviselője akkor úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy „semmi ok nincs a terhesség megszakítására”, és azzal érveltek, hogy „az abortusz még nagyobb kockázatot jelentene a kislány számára”. Az anyát és élettársát ugyanakkor letartóztatták, a kislányt pedig a Vöröskereszt kórházába vitték. Az anyát később szabadon engedték, és az utóbbi 10 napot a lánya ágya mellett töltötte – mondta el Elizabeth Torales, a kislány képviseletében eljáró ügyvédnő. Torales azt mondja, hogy azt próbálja elérni, hogy a kislányt és az unokát is az anya gyámsága alá helyezzék.

A kormány elutasítja az abortusz legalizálását és az erre vonatkozó törvények felülvizsgálatát, ami cselekvésre késztette a paraguayi és nemzetközi emberjogi és nővédelmi aktivistákat. A hatóságok azonban nem hajlandók változtatni álláspontjukon. A legnagyobb médiavihar kellős közepén az ország rangidős püspöke arra használta fel a május 14-i függetlenség napi istentiszteletet, hogy kritikával illesse a kívülről jövő nyomást „a barbarizmusra, a dehumanizációra és a halálkultúrára”.

Amikor Ferenc pápa júliusban Paraguayba látogatott, nem hozta szóba az esetet, ehelyett arról beszélt, hogy a paraguayi nők egy sikeres háború után milyen nagy szerepet játszanak az ország újjáépítésében.

Az eset azonban nemcsak az abortuszellenességre hívja fel a figyelmet, hanem arra is, hogy Paraguayban milyen elterjedt jelenség a gyermekek szexuális zaklatása. Minden évben legalább 600 olyan lány esik teherbe az országban, aki még 14. életévét sem töltötte be – ez hatalmas szám egy olyan országban, ahol a lakosságszám alig haladja meg a 6 milliót. A kórház igazgatója azt mondja, hogy a Vöröskereszt kórházában jelenleg is két 12 éves várandóst kezelnek, és számát sem lehet tudni azoknak a nőknek, akiket valamelyik családtagjuk megerőszakol. „Ez az eset sajnos egyáltalán nem szokatlan országunkban vagy régiónkban – hívja fel a figyelmet az egyik jogvédő szervezet képviselője, Paula Avila-Guillen. – Nagyon szomorú, hogy túlságosan gyakran találkozunk szembe hasonló esetekkel.” Azt mondja, hogy a Paraguayban uralkodó politikai és vallási konzervatizmus magyarázatot adhat a kormány álláspontjára, ugyanakkor jó példaként idézi például Kolumbiát, ahol a nemi erőszak vagy vérfertőzés ügyében sikerült különválasztani a törvényt a vallásos hittől.

Mi lesz a kislány sorsa? Milyen lehetőségek állnak előtte? Folytathatja-e iskolai tanulmányait? Olyan felnőtt nő válik-e belőle, aki dönthet arról, milyen életet szeretne élni?

KÖVESD A NŐBLOGOT A FACEBOOKON IS!

További érdekes írásokat találhatsz gyerekneveléssel, családdal foglalkozó oldalunkon, az Anyavilágon.

Fotó: The Guardian

A második fotó illusztráció.

Kulcsszavak:, , , ,

-- Hirdetés -- -- --

Nekem is van mondanivalóm

*