Mit ér az erőszakos férfi jó hírneve?

Written by ildikoS. Posted in Innen nézve, XX és XY

Dane Bowers court caseÚjabb hét, újabb nemi erőszak híre a sajtóban. Az elkövető ráadásul egy celeb, Dave Bowers brit énekes, dalszerző, DJ és hanglemezproducer. A bűncselekményhez, úgy tűnik, nem fér kétség, hiszen a bíróság börtönbüntetésre ítélte. Egészen pontosan felfüggesztett börtönbüntetésre. A bíróság indoklása az áldozatot, Bowers ex-barátnőjét, Polly Neate-et is meglepte. Úgy látszik, az áldozat igazsághoz való jogánál többet nyom a latban az elkövető jó hírnévhez való joga – vagy a pénztárcája vastagsága.

A bíróság azért nem küldte Dave Bowers börtönbe, mert úgy ítélték, ez hosszú távon károsan befolyásolná Bowers reputációját az emberek szemében. De mi a helyzet azzal a hosszú távú ártalommal, melyet Cahill élete elszenvedett.

Pedig a bíróság bizonyítottnak látta, hogy a férfi legalább egy alkalommal hosszasan, mindegy 40 percen keresztül bántalmazta ex-barátnőjét, melynek következtében eleredt a nő orra vére, zúzódásokat szenvedett a karján, nyakán és hátán. De mit számít mindez, ha a mérleg másik serpenyőjében az a veszély van, hogy Bowers elveszíti bevételeit és törést szenved a karrierje az elmarasztaló ítélet miatt? – indokolta döntését a bíró. Erre építette a védelmet Bowers ügyvédje, John Blandford is, aki hangsúlyozta, hogy ügyfele máris elesett egy sokat ígérő televíziós szerződéstől az ellene folyó jogi procedúra miatt, a producerek nem hajlandók vele dolgozni, és most Amerikába kell mennie, hogy munkát találjon magának.

Dane Bowers sentencing for assult on ex fiance Sophie Cahil, London, Britain - 02 Nov 2015A bíróság ugyanakkor nem foglalkozik ilyen kényesen az áldozat, Cahill modellkarrierjével, ami éppen kútba esni látszik, mivel a nő szorongásos rohamai miatt betegszabadságra kényszerült.

Pedig súlyos ítéletek szükségesek – lennének szükségesek – a párkapcsolati erőszak elkövetőivel szemben, hogy a társadalom és az ítélethozók is komolyan vegyék az erőszak problémáját.

De egyelőre úgy tűnik, hogy az erőszaktevő jó hírneve sokat ér. Mindennél többet. Az áldozat jogánál is többet.

KÖVESD A NŐBLOGOT A FACEBOOKON IS!

További érdekes írásokat találhatsz gyerekneveléssel, családdal foglalkozó oldalamon, az Anyavilágon.

Fotó: The Telegraph

Kulcsszavak:, ,

-- Hirdetés -- -- --

Nekem is van mondanivalóm

*