Mindent azonnal – könyvajánló

Written by ildikoS. Posted in Melegen ajánlom

MindentAzonnal_300DpiMi lett volna, ha…? Ezeknek a kérdéseknek általában nem sok értelmük van. Mégis tegyük fel a kérdést, mi lett volna, ha Ilan Halimi, az egyik telefonüzlet fiatal alkalmazottja nem azzal akar bevágódni a betérő csinos lánynak, hogy azt füllenti, hogy az üzlet a családjáé.

Nem lehet tudni, mi lett volna, ha… Ilan Halimit 2006 januárjában egy meglehetősen vegyes, de főként bevándorlókból álló társaság váltságdíj reményében elrabolta, majd miután használható információk reményében három héten át fogva tartották és kínozták, a banda vezetője, az „agy”, Párizs külvárosába vitte, ott felgyújtotta és magára hagyta. Ilan Halimi nem élte túl a megpróbáltatásokat, 24 évesen meghalt.

Lehet, hogy megúszhatta volna. De egyáltalán nem biztos. A történések olyan törvényszerűségek szerint követték egymást, hogy a végkifejlet szinte már az elején kódolva volt.

Ilan Halimi történetét Morgan Sportés írja le „Mindent azonnal” című könyvében, mely műfaját tekintve − az író definíciója szerint − tényregény. Ahogyan a szerző írja a bevezetőben: „A képzeletem segítségével átformálom a tényeket, hogy irodalmi művé, fikcióvá alakítsam őket. Egyedül a logikájuk, rejtett jelenségük érdekelt, amit arról mondanak, merre tartanak a mai társadalmaink.”

A történet tehát annyi, hogy 2006 januárjában egy muszlim bevándorló és annak igen színes – kétes egzisztenciákból, munkanélküliekből. Kisstílű bűnözőkből, drogdílerekből álló – bandája elrabolt, elképzelhetetlen körülmények között fogva tartott és megkínzott, majd megölt egy zsidó vallású francia állampolgárt, Ilan Halimit (aki a könyvben Élie-ként szerepel). Hogy miért éppen őt? Mert a bandavezérnek, akinek a gondolkodása egyszerű, mint a faék, két fixa ideája van. Az egyik, hogy minden zsidó gazdag, ezért bombabiztos a busás váltságdíj a fiú életéért cserébe. Amikor ez a rögeszméje megdőlni látszik, hiszen Élie családja nemhogy nem gazdag, de még jómódúnak sem mondható, akkor t be a B tervet, melynek vezéreszméje, hogy a zsidók minden körülmények között összetartanak. Ennek értelmében telefonokkal és levelekkel bombázza a párizsi zsidó közösség vezetőit, egyik rabbit a másik után, hogy közösen dobják össze a váltságdíjat. Hiába, a váltságdíjat sem a család, sem mások nem tudják, nem akarják kifizetni.

Pedig a Barbárok bandájában (ezt a nevet akasztotta rájuk utóbb a média) mindenkinek vannak tervei a remélt pénzzel. Szomorúan szűkre szabott vágyak ezek: egy robogó, egy pár menő edzőcipő, a felhalmozódott adósságoktól való szabadulás.

ilan1A könyvet olvasva felmerül a kérdés, miért nem állította meg a banda egyetlen tagja sem az „agyat”, holott többük elég hamar világosan látta, hogy a küldetés eleve kudarcra ítéltetett. A magyarázat valószínűleg valahol ott van, hogy ezt a közösséget sajátos törvények és eszmerendszer irányítja, ami ellen még akkor sem lázadnak, ha a józan ész mást diktálna. A képleteknek csak egyetlen megoldásuk van, de ha mégsincs megoldás, akkor sem jut senkinek eszébe az elejétől újraszámolni az egyenletet. Az egyetlen cél a túlélés. És az, hogy egyszer az életben minden róluk szóljon. „2009-ben, az első tárgyaláson Yacef ösztönsen (a maga egyszerű gondolkodásával) ráérez a média primitív működési elvére, és felfedezi, hogy a pénztelen zsidó telefonkereskedő fiú meggyilkolásával egy időben azzal a kisstílű bűnözővel is leszámolt, aki valójában volt. A fekete (vagyis harmadik világbeli) muszlim lakótelepi gyerek és munkanélküli lumpenproletár új ruhába bújik, mert „minden” azt sugallja, hogy rövi ideig reflektorfénybe kerülhet utolsó szerepében: mint iszlám terrorista. Amikor a párizsi bíróság elnöknője megkérdezi a nevét, születési helyét és idejét, Yacef így felel: − 2006. február 13-án születtem Saint-Geneviéve-des-Boisban. Élie-t ott és akkor égették el élve.”

„Sportés a sivárság mélyére kalauzol mindket, a tömbházakon túli semmibe, ahol a sötétben azon verseng az élet a halállal, hogy melyikük értelmetlenebb” − írja Simon Márton a könyv fülszövegében.

(A könyvet a Park Kiadó jelentette meg 2014 októberében; 369 oldal, 3500 Ft)

KÖVESD A NŐBLOGOT A FACEBOOKON IS!

További érdekes írásokat találhatsz gyerekneveléssel, családdal foglalkozó oldalunkon, az Anyavilágon.

Kulcsszavak:, , ,

-- Hirdetés -- -- --

Nekem is van mondanivalóm

*