Miért szemfényvesztés a vércsoportdiéta? – a szakember szemével

Written by ildikoS. Posted in Egészségről, betegségről

vércsoport

Korábban már próbáltam oszlatni a homályt a Dukan-diéta és a paleolit étrend ügyében. Jöjjön most egy újabb diétaőrület, a vércsoportdiéta. Vigyázat, ezzel sem fogok kesztyűs kézzel bánni!

A laikusok körében különösen divatos egyes diéták alkalmazása, és a szakemberek körében is vitatott bizonyos étrendi megszorítások hatékonysága. Egy gyermekgyógyászati szaklapban érdekes cikket találtam arról, miért több ponton is tudománytalan a dr. Peter J. D’Adamo természetgyógyász-orvos által kitalált úgynevezett vércsoportdiéta.

Úgy gondoltam, másokat is érdekelhet, így hát íme a diéta alapelveinek rövid leírása, dr. Hidvégi Edit szakmai megjegyzéseivel kiegészítve:

Tudósok, szakorvosok vitatkoznak éveken, évtizedeken keresztül egyes diéták hatékonyságáról, azok szükségességéről. Különösen divatos a nem szakemberek körében is egyes diéták alkalmazása. Vannak azonban olyan étrendi megszorítások, amelyeket nem teljesen megalapozottan javasolnak. Egyik-másik diéta igen szélsőséges elveket vall, ilyenek a makrobiotikus, a vegán, a paleolit diéták. Kitaláltak már többek között Candida-diétát, Atkins-diétát és vércsoport-diétát is.

Ez utóbbi az egyén vércsoportja alapján személyre szabottan javasolja bizonyos ételcsoportok fogyasztását, míg mások teljes kihagyását az étrendből. A vércsoportdiéta csak a főcsoportokkal foglalkozik (A, B, 0 rendszer), az Rh antigén alapján nem tesz különbséget. Ezen kívül elkülönít vércsoportantigéneket a testnedvekbe kiválasztó (szekretor) és nem kiválasztó (non-szekretor) egyéneket. Mire alapozza teóriáját a diétát javasló dr. Peter J. D’Adamo természetgyógyász-orvos?

Szerinte a vércsoport eleve meghatározza a származást, ez pedig azt, hogy milyen ételeket tud megemészteni az egyén.

Nullás (0) vércsoport

A szerző szerint a 0 vércsoportúak a vadászó életmódot folytató ősök leszármazottai, ezért eszik szívesen az állati húsokat – engedélyezi is a diétában. Tejet, tejterméket azonban nekik egyáltalán nem ajánl fogyasztani (hetente legfeljebb 3 alkalommal ehetnek). Gabonafélékre nincs szükségük – mondja, mivel a 0 és B vércsoportúak képtelenek a szénhidráttartalmú ételek (különösen a gabonák és babfélék) teljes megemésztésére.

Megjegyzés: Ez minden orvosi táplálkozási tanácsnak erősen ellentmond!

A vércsoport

Az A vércsoportúakat a földművelők utódjának tartja. Az állati fehérjékben szegény, de szénhidrátokban és jó minőségű növényi proteinekben gazdag étrendet részesítik előnyben. D’Adamo szerint ők fáradtak lesznek a hús fogyasztásától, ezért azt nem is ajánlja. Könyvében azt írja, hogy az A vércsoportúaknál alacsony a „bélben levő alkalikus foszfatáz emésztőenzim szintje, aminek szerepe van a fehérje és zsírbontásban”.

Megjegyzés: Ez óriási szakmai tévedés! Hiszen az alkalikus foszfatáz a májban és a csontban lévő sejtenzim, és nem játszik szerepet az emésztésben. Egyébként is hogyan lehet az összes A és AB vércsoportú egyénre ilyen enzimhiányos állapotot kinyilatkoztatni?

A tejet, tejterméket nekik is csak legfeljebb heti három alkalommal engedélyezi. A szénhidrátokat a cukorbetegség esetén korlátozza, még szerencse, hogy legalább zöldséget fogyaszthat az egyén.

5390071332_00813c9cdfB vércsoport

A B vércsoportúaknak a tejet, tejtermékeket ajánlja, mivel ők lennének a pásztorok ük-ükunokái. (A könyvében levő táblázat szerint azonban ezek fogyasztása is csak heti 4-5 alkalommal engedhető meg.) Húst is fogyaszthatnak, elsősorban a lektinmentes pulykát. Az olajos magvak és hüvelyesek nagy részét viszont tiltja az általa javasolt étrend. Heti 5-7-szer azonban mégis lehet enni – ez ellentmondás! Zöldséget, gyümölcsöt ők is fogyaszthatnak. A B vércsoportú hipertóniás betegeknek zellerszár levéből napi 2 dl fogyasztását ajánlja vérnyomáscsökkentő gyógyszer helyett! D’Adamo szerint a B vércsoportú tejcukorérzékeny betegeknél a javasolt diéta mellett lassan megszűnik a laktózintolerancia, és eztán már tejet is fogyaszthatnak.

AB vércsoport

Az AB vércsoportú egyén állítólag egyesíti a fenti két vércsoport tulajdonságait.

Felvetődik a kérdés: ha ez az egyén nem eheti sem az A, sem a B vércsoportúaknak tiltott ételeket, akkor mi marad az étrendjében? Súlyosbítja a helyzetet, hogy náluk nagy jelentőséget tulajdonít az amúgy is vitatott „szekretor” tulajdonságnak, ami tovább rontja az adott személy esélyeit.

A lektinek

D’Adamo a lektinek szerepét hangsúlyozza az élelmiszerek rossz hatása okaként, amelyek bizonyos ételekben megtalálhatóak. Ezek agglutinálnák (kicsapnák) „egyes vércsoportok sejtjeit” (idézet a szerző könyvéből). A leírás szerint: „a belek falán át felszívódó lektinek belépnek a vérkeringésbe és megcéloznak egy szervet vagy szervrendszert, majd elkezdik agglutinálni a környező vörösvérsejteket”.

Megjegyzés: A lektinek szénhidrátkötő fehérjék, igen hosszú láncú, bonyolult szerkezetű molekulák. Szerepük többek között a vércsoporttulajdonság meghatározása. A bélfalon nemigen jutnak át lebontás nélkül. Mi vezérelné az esetleg mégis intakt formában átjutott molekulát bizonyos meghatározott szervekhez?

A lektinek az inzulin-receptorokhoz kötődve megzavarják a zsírsejtek működését, a zsírtárolás irányába fordítják a folyamatokat – ez D’Adamo elve. Az A és AB vércsoportúaknál emiatt inzulinrezisztencia alakul ki és hajlamosabbak lesznek a cukorbetegség kialakulására.

Megjegyzés: Miért csak e vércsoportúak? A gomba lektinjének fogyasztását azonban ajánlja. Kérdés, hogy miért?

Mindezek alapján Hidvégi doktornő egy nem reprezentatív saját felmérést végzett annak tisztázására, hogy van-e összefüggés az egyén vércsoportja és bizonyos ételek kedveltebb fogyasztása vagy azok kerülése között. Ebből kiderült például, hogy a tejtermékektől való eltiltásra nincs magyarázat, hiszen az emberek több mint fele kedveli ezt a táplálékot. Mint lényeges kalciumforrást az étrendből kihagyva igazoltan csontritkulás jöhet létre.

Kiderült továbbá, hogy az AB vércsoportúak 26 százaléka kerüli a zsíros ételeket, míg a többi vércsoport esetén ez az arány csak 17–19 százalék volt. Ez alapján nincs különbség a 0 vércsoportú (akinek szeretnie kell a húst) és az A vércsoportú (akinek nem szabad állati fehérjét fogyasztani) között.

A tésztát a B vércsoportúak kedvelték a legkevésbé, 19 százalékuk nem fogyasztja szívesen. (A többi vércsoportba tartozóknak mindössze 6–13 százaléka volt ezen a véleményen. Pedig D’Adamo szerint a 0 vércsoportúaknak kellene a legkevésbé szeretnie.)

Végül kiderült az is, hogy a spenótot – a közhiedelemmel ellentétben – a válaszolók 64 százaléka szereti, ebben nem volt a vércsoportok között különbség.

A vércsoportokhoz kötni bizonyos táplálkozási tanácsokat tehát biztosan nem lehet. A kétezer éves hippokratészi mondás egyes esetekben most is megállja a helyét: „A táplálkozásban keressétek a gyógyulásotokat!” Ezt azonban ne a vércsoportunkra alapozzuk!

Kövesd a NőBlogot a Facebookon is!

Forrás: Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle

Fotó: Flickr

Kulcsszavak:,

-- Hirdetés -- -- --

Hozzászólások (8).

 • Nmonster

  |

  Nekem bevált, kétkedés ide vagy oda. Kétkedjen az, aki annyit felmutatott, mint Adamo, vagy a Kína tanulmányt jegyző Campbell prof. Ő legalább nem haveri alapon kapta a PhD-t. Egymaga szerintem többet kutatott, mint a nagy magyar megmondó haverilag akadémikus, egymás vállát veregető, itthon világhírű kárpát-medencei MTA V. o. bagázs.

  Válasz

 • Reco

  |

  A válaszolók, sőt még a kétkedők szerint is van benne valami, én se vagyok egy hiszékeny típus, de nálam bevált, nem is kicsit. Közérzetem sokkal jobb, sokkal nehezebben betegszem meg… stb. Természetesen az étrend mellett egészséges életmód is ajánlott. Pl. Testmozgás. Az AB vércsoport pedig nem az A és a B vércsoportúak keveredése, – szerintem a könyvet se olvasta ez az “agyas” író – hanem a 0-ás vércsoportúra hasonlít. Jah és a diéta semmit nem tilt, a nem ajánlott élelmiszereket is lehet fogyasztani, csak mértékkel. Ez a cikk csak egy nagyon laikus, hozzá nemértő kötekedés.

  Válasz

 • Kriszta

  |

  Nem követném ezt a diétát, nem érzem meggyőzőnek. AB vércsoportúként ráadásul nem lenne egyszerű dolgom. :-)

  Válasz

 • Zachar Emília

  |

  Vércsoportom szerint vadásztípus vagyok. Még nem tudtam erről a diétáról, de azt éreztem, amint gabonafélét eszem, puffadok és hízom. Ja, és érzékeny vagyok gyerekkorom óta a tejre…

  Válasz

 • Kadar Tunde Ildiko

  |

  Nekem bevalt, 20 honap alatt lement 20 kilo. Nagyszeruen erzem magam tole, a vernyomasom, a koleszterinszintem es a vercukrom idealis lett. Folytatom.

  Válasz

 • Akikta

  |

  Én több mint 40 kilót fogytam, igaz amikor elkezdtem ezt a diétát még nem tudtam, hogy a saját vércsoportomhoz tartozó diétáról van szó. Közhelyes, de rengeteg diétát kipróbáltam, több-kevesebb sikerrel. Pár hónapja azonban úgy döntöttem, mi lenne ha a kenyeret felváltanám rizzsel, hiszen Ázsiában a rizs az egyik fő étel, a búzalisztből készült kenyeret arrafelé nem is ismerik, és az elhízás arrafelé nem olyan jellemző, mint a nyugati világban. Ezért tehát rizst kezdtem el enni, mellé húst, zöldségféléket, és már az első 10 napban lefogytam 4 kilót. Láttam, hogy ez működni fog, ezért folytattam, és 6 hónap 40 kilót fogytam így, leadtam az összes túlsúlyomat. Ennek 2 éve már. Nemrég olvastam a vércsoport diétáról, és ledöbbentem, hogy amit nekem, a nullás vércsoportnak ajánlanak, az nem más, mint amit én csináltam 2 éve, és amivel leadtam a teljes túlsúlyomat. A vércsoport elmélet szerint nekem kifejezetten tilos búzát, illetve abból készült bármilyen ételt ennem. Ez az elhízás első számú okozója az elmélet szerint. A búzában található glutén, még a teljes kiőrlésű búzaszármazékokban is. Én meg épp azt dobtam ki az étrendemből, amikor kenyér helyett rizst kezdtem el enni tartós jelleggel. Talán puszta véletlen, de nem hinném. Azt senki nem tudja megcáfolni, hogy különbözünk anyagcserénkben, ahogyan az is tudományos tény, hogy a tápanyagokat a vér szállítja.

  Válasz

 • VincaMinor

  |

  A vércsoportdiéta szerintem se lehet tudományosan megalapozott.
  Az ugyan igaz, hogy a vércsoportok területi megoszlása nem egyenletes (valamikor láttam erről térképet), de ez nem feltétlenül a táplálkozási eltérések miatt alakult így ki, sok más környezeti tényező, helyileg jellemző kórokozók, stb. is befolyásolják, hol melyik csoport birkózik meg jobban a helyzettel (szaporodik jobban, mert nem hal meg kiskorában).

  Igaz, nekem a 0-s vércsoportomnak eléggé megfelelő az ízlésem (a fentiek szerint): húst hússal :-) plusz gyümölcsök minden mennyiségben, a zöldségek is jöhetnek néhány kivétellel, viszont a gabonaféléket nem igazán hiányolom (kivéve a kenyeret, de beérem viszonylag szerény mennyiséggel is). A tejet-tejtermékeket szeretem ugyan, de elvagyok nélkülük.

  Engem már tituláltak nyúlnak munkahelyen, mert ott ropogtattam a nyers vöröskáposztát :-) Bármikor szívesen eszem sárgarépát is, csak úgy magában, nyersen, esetleg egy kis trappista sajttal :-)

  Válasz

 • Audrey80

  |

  Ezt eddig is hülyeségnek tartottam, egyen zöldséget éjjel-nappal, aki kitalálta. Se hús, se tejtermék, nem vagyok nyúl.

  Válasz

Nekem is van mondanivalóm

*