Meddig sminkelsz már, drágám? Negyvenhárom hétig…

Written by ildikoS. Posted in XX és XY

smink2Állítólag sminkelünk ám keményen. Hogy mennyit? Kapaszkodjatok meg, a brit tudósok erre a kérdésre is tudják a választ. Oké, ezek most nem brit tudósok voltak, hanem egy kozmetikai cég − ki mást is érdekelhetne az ilyesmi? Természetesen csak a brit nőkre vonatkozóan kérdezősködtek, de szerintem nyugodtan extrapolálhatjuk az adatokat saját magunkra is.

Nos, egy brit nő átlagosan évente átlagosan 91 órát tölt a tükör előtt a sminkjét babrálva – azaz nyugodtan mondhatjuk, hogy mi is ennyit sminkelünk évente, már ha átlagnők vagyunk. Ez pedig azt jelenti, hogy életünkben körülbelül 43 hetet áldozunk arra, hogy az arcunkon mindig minden a helyén legyen.

Te például szeretsz sminkelni? Vagy inkább sajnálod rá az időt? Ha igen, akkor van egy rossz és egy jó hírem. A rossz az, hogy a statisztikai kisebbségbe tartozol. A jó az, hogy ez a kisebbség sem elhanyagolható, sőt. A megkérdezettek csaknem egyharmada válaszolta, hogy legszívesebben spórolna a sminkelésre áldozott idővel, de a többség ezt eddig még nem mert meglépni. Mindössze 13 százalék azok aránya, akik elegendő önbizalmat éreznek magukban ahhoz, hogy smink nélkül is az utcára merészkedjenek. A nők 9 százaléka egyáltalán semmit nem hajlandó (vagy nem képes?) smink nélkül intézni, sőt minden századik nő akkor is egy vérkomoly üzleti megbeszéléshez hasonlóan adja meg a sminkelés módját, ha csak az edzőterembe igyekszik leizzadni magáról a nagy gonddal sok idő alatt felkent vakolatot.

Sőt nemcsak a való életben, hanem a virtuális világban is mindig tökéletesnek akarunk látszani. A nők jelentős része a világhálón sem jelenik meg semmilyen formában smink nélkül, és a megkérdezettek 8 százaléka elismerte, hogy hetente legalább 30 percet áldoz arra, hogy megfelelően belőtt sminkben készült képekkel folyamatosan frissítse a Facebook-profilját.

Bár a nők többsége saját sminkelési elvárásainak rabságában él, amiből logikusan következik, hogy a sminktől a kinézetük javulását remélik, csak egyötödük gondolja úgy, hogy ismerősei jobban néznek ki sminkkel, mint smink nélkül. Akik nyilván ugyanezt gondolják róla, csak ő ezt nem tudja. Hogy miért nem? A megkérdezettek 41 százaléka azért nem siet a barátnők tudomására hozni, hogy kár a rúzsért és az alapozóért, hiszen smink nélkül jobban néznének ki, mert fél attól, hogy megsértődnének az őszintesége miatt. De igazából azok is bőszen sminkelnek, akiknek meg merik mondani az ismerősei, hogy a sminkkel csak ront a helyzeten.

A felmérést készítő cég képviselője szerint a kényszeres sminkelési mánia fő oka, hogy a mai nők teljesíthetetlen elvárásokat támasztanak önmagukkal szemben, ezért a sminken kívül egy kis photoshopot is előszeretettel bevetnek, mielőtt a képeiket kiplakátolják a Facebookra, hadd sárguljanak az ismerősök. Akik nyilván ugyanezt teszik, ezért nem annyira könnyű őket megtéveszteni ezekkel a trükkökkel – de ezt már csak én teszem hozzá.

A felmérés azt is kiderítette tovább, hogy tíz közül négy nő magabiztosabban mozog a világban, ha tökéletesnek érzi a bőrét és a sminkjét. Na, gondolom ezért az egy mondatért volt az egész felhajtás a felméréssel. De a többi adat egészen érdekes. Különösen annak fényében, hogy nálam egy kis nappali krém, szemceruza és rúzs a napi rutin. Pontosan másfél perc, de vészhelyzetben még ezt is lejjebb tudom szorítani egy kicsit. Ha jól számolom, ezt egy év alatt 9 óra. Így leírva még ez is sok. Mindenesetre pont egytizede a 91-nek.

Kövesd a NőBlogot a Facebookon is!

 

Kulcsszavak:, , ,

-- Hirdetés -- -- --

Hozzászólások (4).

 • Kovács Barbara

  |

  Én szeretek sminkelni, de igyekszem fejlődni, sokat olvasok a témáról, például itt: 2bmakeup.hu/leghiresebb-kulfoldi-sminkmesterek/

  Válasz

 • Audrey80

  |

  Rossz kozmetikushoz mentél. Ha az alapozó gyengébb fedésű, akkor alig látszik, viszont a korrektor megtapad rajta. Szemceruzából érdemesebb a barna színűt választani, főleg egy bizonyos kor felett, mert keménnyé teszi a vonásokat. Pirosító a legvilágosabb, épphogy legyen (amikor mondtam, hogy pirosítót használok, nem hitte el egy barátnőm, azt hitte, eredeti pír :) Rúzsból is csak épphogy látszódót használok, sőt többnyire csak szájfényt, szolidat. Szemhéjfestékhez kell alapozó, különben két óra múlva oda a nagy mű. De én azt nem is szoktam használni, kinek van arra ideje, árnyékolgatni.

  Válasz

 • VincaMinor

  |

  Én nem sminkelek egyáltalán. Már írtam korábban, hogy kényszeresen levakarom a legminimálisabb vakolatot is magamról, de ez csak a dolog egyik oldala.
  A másik, hogy olyan sminket szerettem volna mindig, ami nem látszik, azaz teljesen természetes hatást kelt. Ezért egyszer elmentem kozmetikushoz, hogy elmondom, mit szeretnék, és megfigyelem úgy nagyjából, mit csinál, és megkérdezem, mit vegyek az otthoni kísérletezéshez.
  Háát…
  Kezdésnek vastagon kihúzta feketével a szememet, amikor direkt elmondtam, hogy ezt NEM szeretném…
  Innentől nem is igazán figyeltem, csak kíváncsi voltam a végeredményre, ezért nem szakítottam félbe. Amikor kész lett, kifejezetten cirkuszi bohócnak éreztem magam, így alig hazaértem, az egészet lemostam. Utána próbálkoztam alapozóval, szemhéjfestékkel, rúzzsal, nem nagy sikerrel (nyilván mert pont a természetes hatású sminkhez kell a hozzáértés), de aztán kiderült a fenti kényszer is, így a vakolás örökre eltűnt az életemből :-)

  Válasz

 • Audrey80

  |

  A magyarok tuti nem festegetik magukat ennyit, talán az általános iskolás-gimis korosztály igen, meg ha felnőnek, akkor majd a nők 90%-a festett arcú lesz :)
  De most szerintem nem alap, talán csak a nők 50%-ánál. Kb. 20 nővel dolgozom együtt, na ki sminkel? Senki sem fullra, csak max. rúzs-spirál a főnöknél meg egy csini nőcinél, meg én szoktam púdert+korrektort, de az nem is smink, inkább korrigálás.
  Úgyhogy napi 1 perc. Ha megyek valahová+15 perc a többi kence felkenése (alapozó+korrektor+púder+halvány pirosító+szemcerka+spirál+szájfény)
  Bár a cikk azt sugallja, hogy a sminkkel irdatlan sok időt töltünk, nem is éri el a célját legtöbb esetben, azért ha emeli valaki komfortérzetét, miért is ne? Hiszen ennyi erővel a divatot is száműzhetnénk meg a dísztárgyakat, gyakorlati hasznuk nincs.

  Válasz

Nekem is van mondanivalóm

*