Külön vasúti kocsiban utazzanak a nők!

Written by ildikoS. Posted in XX és XY

Az, hogy a nők külön utaznak, külön szórakoznak (pláne nem szavaznak), régi jelenség. A kizárólag a nők részére fenntartott vasúti kocsik ötlete ismét felmerült, ezúttal pozitív diszkriminációs szándékkal. Egy brit munkáspárti politikus, Jeremy Corbyn javasolta, hogy az éjszakai vonatjáratokra “csak nőknek” jelölésű kocsikat kellene beállítani.

Ezen kívül 24 órás rendőrségi forródrót létrehozását is szükségesnek tartja, ahol a szexista támadások áldozatai éjjel-nappal bejelentést tehetnének.

Tette ezt többek között azért, mert a nők ilyen jellegű támadása egyre gyakoribb jelenség, a londoni metró területén például 32 százalékos növekedést tapasztaltak tavaly. Az End Violence Against Women YouGov nevű felmérése szerint a 18 és 34 év közötti londoni nők 43 százalékát érte már nyilvános helyen szexista támadás, akár verbális, de akár fizikai formában is. Összességében azt válaszolták, hogy a zaklatás 21 százalékban abban merült ki, hogy nem kívánt szexuális érdeklődést keltettek egy férfiban, amit az aztán valamilyen formában ki is nyilvánított, 4 százalékban pedig testi érintés is történt.

A brit vonatos ötlet egyébként nem példa nélküli, mert például Japánban, Indiában és Oroszországban is közlekednek ilyenek, sőt Nagy-Britannia egyes vonalain is.

A csak nőknek kijelölt kocsikkal sokan nem értenek egyet. “Nem hiszem, hogy ez lenen a megoldás, ez inkább visszalépés. Úgy tűnhet, hogy ezzel elfogadjuk, hogy a probléma elkerülhetetlen, a férfiak zaklatják a nőket és kész, ezért az a megoldás, ha elkülönülünk tőlük” – véli Laura Bates, az Everyday Sexist Project alapítója.

Corbyn egyébként annak a lehetőségét is meg akarja teremteni, hogy a nők a legközelebbi állomáson bármikor bejelentést tehessenek a zaklatásról, hogy a rendőrség hatékonyabban felléphessen az elkövetővel szemben. Próbaképpen néhány vonalon újabb “női szakaszokat” állítottak csatasorba máris este 10 óra után.

KÖVESD A NŐBLOGOT A FACEBOOKON IS!

További érdekes írásokat találhatsz gyerekneveléssel, családdal foglalkozó oldalunkon, az Anyavilágon.

Kulcsszavak:, ,

-- Hirdetés -- -- --

Nekem is van mondanivalóm

*