Kismama sárga csillaggal

Written by ildikoS. Posted in Melegen ajánlom

letöltésKinek ne jutott volna még eszébe, milyen jó lenne bekukkantani mások titkos naplójába. De még ennél is jobb, ha mindezt „legálisan” tehetjük, legyen az akár Anna Frank vagy Radnótiné Gyarmati Fanni naplója. Vagy éppen Dévényi Sándornéé.

„Ma volt a nagy nap. „Megbélyegeztek”, ez a szó van a fejemben. Nem mertünk kimenni a lakásból. Szeretném magam munkával elfoglalni, hogy ne gondoljak semmire, de sajnos már nehézkesnek érzem magam, és kifáraszt a fizikai munka. Szeretnék megtanulni főzni, most nagy szükségem lenne rá.

Nelli sógornőmet látom először csillaggal. Ő az első látogatóm ma. Kikérdezzük őket, milyen, mit szóltak az emberek hozzá az utcán. Mondja, volt, aki megnézte, de sokan elfordították a fejüket, vagy nem is vették észre.”

Ja, hogy kicsoda is Dévényi Sándorné, Anna? Egy zsidó fiatalasszony, aki 1944−45-ben várandósan, munkatáborba hurcolt férje segítsége nélkül – sőt sokszor őt is segítve – próbál egyedül helytállni a zsidóüldözés legsötétebb hónapjaiban Budapesten.

A naplóból kiderül, hogy Anna szülei saját erejükből, lépésről lépésre építettek szolid, de biztos – vagy legalábbis annak hitt – egzisztenciát a II. világháború előtti Budapesten. Anna az 1920-as évek elején ismerkedett meg későbbi férjével, az igen szegény családból származó Sándorral, aki azonban szívós szorgalommal bizonyította, hogy nem holmi potyaleső benősülés szándékával vette feleségül a módos ötvösdinasztina Annáját. Első gyermekük, Gábor, 1931-ben született, majd Anna egy hosszú, csaknem 13 éves szünet után lett várandós következő gyermekükkel, akiről később kiderült, hogy kislány, és a Judit nevet kapta. (Egyébként ő az, aki édesanyja naplóját átadta a Holokauszt Emlékközpont számára.)

Judit érkezését 1944 nyarára várták. Azaz csak Anna várta, hiszen nemcsak a tágabb család és baráti kör, hanem még saját férje – akit a naplóban Sanyiként emleget – is megrótta „felelőtlenségéért”, mondván: az anyagi és politikai bizonytalanságba minek még egy gyerek?

744789FDévényi Sándorné 1944-ben és 1945-ben körülbelül egy éven át naplót írt a mindennapok küzdelmeiről és szorongásairól, melyet a Jaffa Kiadó adott ki nyomtatásban „Kismama sárga csillaggal” címmel.

Bár a napló hitelességével kapcsolatban nemcsak a szöveget gondozó és azt bőséges magyarázó lábjegyzetekkel ellátó történészeknek akadtak komoly fenntartásai, hanem bármelyik mezei olvasó is meghökken itt-ott, aki a történelmi tényekkel legalább a középszintű érettségi szintjén nagyjából tisztában van – a könyv mégis érdekes és némiképpen szokatlan olvasmány. Érdekes, mert a pillanatot a maga rettenetében megélő szemtanú szemével, „alulról” láttatja mindazt, ami a történelemkönyvekből kimaradt vagy csak száraz történelmi ténnyé redukálódik. Ám az élményt helyenként valóban lerombolja a forrás már említett pontatlansága. Anna lánya, Judit tudomása szerint a napló kézzel írott eredetije nincs is meg, kivéve néhány oldalnyi kézírásos bevezetőt. Judit úgy tudja, hogy édesanyja 1945 nyarán vagy szeptemberében legépeltette a teljes kézírásos szöveget, azt viszont valószínűleg már soha senki nem fogja megtudni, hogy ennek során mennyit változtatott utólag a szövegen. Ekkor kerülhettek be a szövegbe pontatlanságok, illetve olyan tények, melyekről a korabeli zsidóságnak, így a naplóírónak sem igen lehetett tudomása.

A napló másik fontos és egyedi vonása, hogy egy jellegzetesen női élethelyzetet vázol fel. Olyan nők sorsát, akik üldözöttek voltak ugyan, de nagyobb mértékben rendelkeztek a cselekvés, az ellenállás szabadságával. Ugyanakkor jóval kiszolgáltatottabbak is voltak, és sokkal inkább rá voltak utalva mások segítségére és jóindulatára – sokszor hiába, ahogyan a naplóbejegyzésekből kiderül.

Fenntartásaim ellenére jó szívvel ajánlom a könyvet elolvasásra. Mert a történelmet nem a politikusok, hanem a kisemberek és ezen belül sokszor a nők írják. Például a Dévényi Sándornék.

Kismama sárga csillaggal, Jaffa Kiadó, 2015.

KÖVESD A NŐBLOGOT A FACEBOOKON IS!

További érdekes írásokat találhatsz gyerekneveléssel, családdal foglalkozó oldalamon, az Anyavilágon.

Kulcsszavak:, , ,

-- Hirdetés -- -- --

Nekem is van mondanivalóm

*