Hogyan rombolja a császármetszés a házaséletet?

Written by ildikoS. Posted in Anyavilág, Egészségről, betegségről, Gyerekem, gyereked, XX és XY

császármetszés1Igen, a „kényelmi” császárról lesz szó. Aminek az egyik oka lehet, hogy a nő félti a testét, fél attól, hogy a szülés után a teste, így szexuális élete sem lesz már többé az, ami korábban. Pedig ebből a szempontból a császátmetszés nem biztos, hogy jó választás, sőt.

A The Telegraph cikkében Daisy Buchanan brazíliai adatokat idéz, ahol a császármetszés szinte már „járványszerű”: az újszülöttek átlagosan 52 százaléka (tehát több, mint fele!) jön így a világra. Ez az átlagérték azonban elég nagy szórást takar: az állami kórházakban 40 százalék körül van a császármetszések aránya, míg a privát szülészeti intézményekben 84 százalék! Az ok? Természetesen a szex.

„A brazil nők féltik a szexuális életüket és tartanak attól, hogy szülés után megváltoznak a gát anatómiai viszonyai. Ez azonban csak egy mítosz” – hangsúlyozza Vera Fonseca, a Brazil Nőgyógyászati Társaság elnöke.

Nagy-Britanniában például a császármetszésről hozott döntés mindig is orvosi privilégium volt egészen 2013-ig, amikortól törvény biztosítja a nők számára, hogy maguk dönthetnek arról, akarják-e vagy sem a császármetszést. Ennek nyomán némi emelkedést tapasztaltak a császármetszések arányában, ez azonban messze nem volt olyan mértékű, hogy ezzel a brit statisztikák elérjék a brazíliai számokat: jelenleg az újszülöttek körülbelül egynegyede jön világra császármetszéssel. A jelenségben nyilvánvalóan szerepe van a „túl menő ahhoz, hogy nyomjon” („too posh to push”) effektusnak is – magyarázza dr. Arun Ghosh, a Liverpool Spire One klinika orvosa. – Ha azonban a szexuális életet nézzük, akkor valójában ez nem minden esetben jó választás. Bár megmarad a hüvely feszessége, amit a partner bizonyára nagyra értékel, de ezen kívül semmi különösebb előnnyel nem jár a műtét. Sőt előfordulhat, hogy a császármetszés követően a házasélet fájdalmassá válik. Nagyobb az esély a méh körüli hegesedés kialakulására, és könnyebben lépnek fel fertőzések. Ezen kívül a hormonális szempontokat is figyelembe kell venni. A hüvelyi szülés során a szervezet felkészül arra, hogy felszabaduljanak a terhesség során felhalmozódott hormonok. A drámai hormonváltozások következtében elveszhet az orgazmus képessége. Erre császármetszás követően nagyobb az esély, mivel ilyenkor a hormonegyensúly nem természetes módon áll helyre.”

Dr. Ghosh arra is rámutat, hogy amennyiben mód van rá, a hüvelyi szülés általában kedvezőbb a baba számára is.A tudományos adatok szerint császármetszést követően gyakoribbak az újszülöttnél a légzési problémák, amennyiben a baba még nem áll teljesen készen a megszületésre.

A mostani cikk arra is rávilágít, hogy az anyák milyen kevés megbízható információhoz juthatnak arra vonatkozóan, hogy a gyermekszülés miként befolyásolja későbbi szexuális életüket. A The Telegraph cikkírója 32 éves barátnője szavait idézi, aki éppen a közelmúltban szült: „Hogy őszinte legyek, eegymásnak ellentmondó érzések vannak bennem. A férjem nagyon rendes ezzel kapcsolatban, és én éppen most keresem a szavakat, amikkel elmondhatom neki, hogy én is akarom. De annyira fáradt vagyok. Szükségem lenne valakire vagy valamire, hogy szexinek, vonzónak érezhessem magam, mivel az identitásom most már az, hogy „anya” vagyok. És bár ez a legjobb dolog, ami valaha is történt velem, nagyon nehéznek érzem, hogy ismét megtaláljam a kapcsolatot korábbi önmagammal.”

császármetszés1Ezzel egy másik barátnő is egyetért: „Nem akartam olyan anya lenni, aki a gyereke ötéves koráig vár mindennel, ezért rengeteg fórumot követtem a neten. Különféle okok miatt szültem császármetszéssel, és sokan önelégülten azt gondolják, hogy „legalábbis azért, hogy könnyebb legyen a szex”. Szerencsére minden jól alakult. De ha többet tudtam volna arról, hogy a császármeszés hogyan veszélyeztetheti a szexuális életet, akkor talán fontolóra vettem volna a hüvelyi szülést.” Aztán még hozzáteszi: „Fogalmam sem volt arról, hogy az anyaság miként teszi próbára az önbizalmamat. Például ahányszor láttam egy képet valamelyik celeb mamáról, amin fantasztikusan nézett ki. Ha nem vagy ismert ember, azt mondják, hogy nem lehetsz anya és nem nézhetsz ki jól egyszerre.Tudatosan meg kellett küzdenem az érzéseimmel, mivel ezek a fotók elbizonytalanítottak.”

Aztán vannak más szempontok is, térjünk vissza Brazíliába!. „A természetes hüvelyi szülés sokáig tart, és van egy olyan nézet, hogy fel kell azt gyorsítanunk. Nem tartjuk tisztességesnek, hogy egy esetet ráhagyjunk a következő műszak orvosaira – ettől aztán úgy érezzük, hogy vagy fel kell gyorsítsuk a szülést, vagy császármetszést kell végeznünk” – mondta el Simone Diniz, a Sao Paulo Egyetem szülész-nőgyógyásza a The Atlanticnak.

Dr. Ghosh ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy amennyiben a baba nem túl nagy, illetve a szülés nem fenyeget nagyobb traumával, a császármetszés nem mindenki számára ideális megoldás: „Miért történne műtét valakinél, akinek nincs szüksége műtétre?”

KÖVESD A NŐBLOGOT A FACEBOOKON IS!

További érdekes írásokat találhatsz gyerekneveléssel, családdal foglalkozó oldalunkon, az Anyavilágon.

Kulcsszavak:,

-- Hirdetés -- -- --

Hozzászólások (1).

  • egy anyuka

    |

    Végre egy írás, ami választ ad egy engem nagyon is zavaró kérdésre!
    Önhibámon kívül sajnos császárral született meg a lányom. Nem volt esélyem sajnos természetes úton megszülni, pedig szívvel-lélekkel készültem rá. Sokan vigasztaltak a szex-szel kapcsolatban is, hogy majd az jó marad. Hát nem! Az aktus a hasam aljában fájdalmat okoz, most már értem, hogy ez a hegesedés miatt lehet, bár én is összenövésre gyanakodtam. Ezen pedig nem segít az intim torna, nem úgy, mint egy szép, háborítatlan hüvelyi szülés után!

    Válasz

Nekem is van mondanivalóm

*