Candy – egy cukorbeteg tini szemével a világ

Written by ildikoS. Posted in Egészségről, betegségről, Gyerekem, gyereked, Melegen ajánlom

candy_szerzo„Most azokhoz szólok, akik cukorbetegek. Gondolkoztál már azon, milyen lenne az életed, ha nem volnál cukorbeteg? Én sokat gondolkoztam ezen, főleg a kezdetekkor, és nem tudtam elképzelni. Halványlila gőzöm sincs arról, mit csinálnék például most. Tudom, milyen lennék. Átlagos. Nem mondom, hogy az átlagos nem jó. Sőt, szívesen lennék átlagos, csak én már sajnos nem lehetek. Ez biztos.”

Így ír Ambrus Flóra „Candy” című könyvében. Flóra nem átlagos, sőt különleges. Nemcsak azért, mert cukorbeteg, hanem azért, mert volt kedve, hite és ambíciója, hogy ezt egy könyvben le is írja. Pedig az út nem volt sima és egyenes a betegség elfogadásáig – főleg a szülei, a környezete számára.

Sokszor, sok helyen leírtam már, hogy az interneten bővel van bizonyíték mindenre. ÉS pont ugyanennyi az ellenkezőjére is. A netes információk hatalmas tömegében pedig könnyen eltéved a járatlan, főleg akkor, ha hinni szeretne. Hinni abban, hogy a gyereke bajára van orvosság. Hogy egyszer meggyógyul, és minden megint úgy lesz, mint annak előtte.

Flóra korához képest tiszteletre méltó távoltartással jár azokról az alternatív módszerekről, melyet betegsége kezdetén – szülői nyomásra – mind végig próbált. Mert tényleg sok helyen jártak, homeopátiától kezdve ráolvasásig és egyéb kuruzslásig mindennel kísérleteztek. De az 1-es típusú diabétesz makacs dolog, a vércukorszint marad, amilyen magasan volt, sőt egyre magasabbra szökött. A könyvet olvasva az ember szinte felsikít az újabb és újabb „gyógymódokkal” való próbálkozásokat olvasva: jaj, ne!!!

A történet vége szerencsére hepiend. Az út visszakanyarodott oda, ahonnan elindult: a diabetológusokhoz és az inzulinhoz. És az érintettek is lassan elfogadták: megfelelő odafigyeléssel boldog és teljes életet élhet egy cukorbeteg is.

Érdemes megnézni a Visk TV videóját is, beszélgetést az „írónővel”, Flórával. (Hogy miért pont a Visk TV? Mert Flóra Kárpátaljáról származik, ott járt középiskolába, és ott született meg a naplóírás ötlete, majd ebből a könyv is.)

„A világban népbetegség a cukorbetegség, mégis nagyon kevesen tudnak róla, akik nem érinttetek benne, pedig nagyon fontos lenne. Mivel bejártam egy elég hosszú utat ezzel kapcsolatban, eljutottam egy olyan pontra, hogy ezt a naplószerű kis irományomat elkezdem átalakítani könyv formába és megpróbálom kiadatni.”

Ezt a „naplószerű kis irományt” receptre írnám fel minden szülőnek, akinek a gyerekénél vagy tágabb családjában cukorbetegséget diagnosztizálnak. De egyébként is ajánlom mindenkinek, akit bármilyen krónikus betegség érint – a diagnózissal megküzdéshez, elfogadáshoz, egy vadonatúj életforma kialakításához.

„Maga a környezet nem változik, csak a környezet hozzáállása a cukorbeteghez. Távolságtartó lesz egy kicsit, de kedves, odafigyelő is, és mindig megjegyzik azt tulajdonképpen, amit mondunk nekik. Igyekszünk átadni azt, amit mi tudunk, hogy viszonozni tudják, amikor valami baj van.”

Mi lehetne ennél jobb végszó, mint a válasz arra, szeretnél-e meggyógyulni?

„És az örökösen feltett kérdés: szeretnék-e meggyógyulni? A válaszom furcsa: egyedül nem. Csak és kizárólag akkor, ha a többiek is meggyógyulnak. A betegség az életemmé vált, általa nagyszerű embereket ismertem meg. Olyan dolgokat és akkora erejű akaratot és szeretetet tapasztaltam, amit e nélkül a kis kellemetlenség nélkül nem tudtam volna. Igenis lehet vele jól és átlagosan élni. ….Persze, ha lesz rá lehetőségem, meg fogom próbálni a gyógyulást, és nem adom fel, főleg a reményt. De ha nem sikerül, ugyanolyan boldog és teljes életem lesz, mint most.”

(A könyvet a Tudomány Kiadó adta ki, és a kiadó oldalán lehet megrendelni.)

KÖVESD A NŐBLOGOT A FACEBOOKON IS!

További érdekes írásokat találhatsz gyerekneveléssel, családdal foglalkozó oldalunkon, az Anyavilágon.

Kulcsszavak:, , , ,

-- Hirdetés -- -- --

Nekem is van mondanivalóm

*