Brit komikusok „üzennek” Maksa Zoltánnak

Written by ildikoS. Posted in Innen nézve, Szerintem, XX és XY

melsue1_2660020bEz persze így nem igaz, mert nem hiszem, hogy a szigetországban bárki is különösebben figyelné a Maksa-híradót, de amikor a The Independent tegnapi cikkét megláttam, akkor szinte felsikítottam: tökéletes válasz Maksa Zoltán azóta nagy vihart kavart „poénjára”. (Pedig nem is akartam írni róla, nem szeretem a csapból is ez folyik” témákat.) Mintha ott is nézték volna az itthoni szilveszteri műsort. Vagy sokkal inkább a jelenség sajnálatosan általános és gyakori.

Pedig ha csak az itthoni esethez fűzött kommenteket olvassuk, még akár úgy is tűnhet, hogy a nemi erőszakkal viccelődni teljesen rendben lévő dolog. Sok hozzászóló nem is érti, mi a probléma ezzel a poénnal, sőt Maksa Zoltán egyik stand-upos kollégája egyenesen a szólásszabadság durva megsértésének tartja, hogy nem viccelődhet bármivel, ami csak eszébe jut. Mert szerinte a stand-up azt jelenti, hogy mindennel lehet, szabad és kell viccelődni. Én pedig azt tekintem a szólásszabadság ismérvének, hogy az ő véleményéről is bárki elmondhatja a véleményét – még ha az nem is egyezik az övével (vagy akár Maksáéval). Még akkor is, ha a szólásszabadságért hangosan aggódóknak éppen az nem tetszik, hogy az ő véleményükről is lehet véleménye bárkinek.

A The Independent cikke pedig igencsak azt jelzi, hogy nem az van fordítva bekötve, akinek a torkán akadt a szilveszteri poén.

A két nő, Mel Giedroyc és Sue Perkins keményen kritizálja azokat a férfi stand-up komikusokat, akik azt hiszik, hogy a nők ellen nemi erőszakkal viccelődni elfogadott dolog. Egy brit komikus, Dapper Laughs (valódi nevén Daniel O’Reilly) az ITV nrit televíziós csatornán például egy jelenetében éppen a nemi erőszakon élcelődött. És még véletlenül sem az elkövetők kárára. „Egyáltalán nincs rendben, ha valaki viccet csinál ebből a témából – mondja Perkins a Radio Timesnak. – Azt hiszem, a komédia nagyon belterjes és rémisztően szektás lett. Vannak fantasztikis női komikusok, akik sikeresek, és ők könnyen megkapják a „feminista komikus” bélyeget. Erre a férfi komikusok egy része úgy reagál, hogy olyan jelenetet ír, ami direkt provokálja a nőket és szinte uszít a nők elleni gyűlöletre. És ebben a harcban a „nemi erőszak” kifejezés a jelenet tetőpontja, a vicc csattanója. Ez pedig az ő bűnük, az ő szégyenük, nem pedig a miénk, nőké.”

Mit lehet még ehhez hozzátenni?

KÖVESD A NŐBLOGOT A FACEBOOKON IS!

További érdekes írásokat találhatsz gyerekneveléssel, családdal foglalkozó oldalunkon, az Anyavilágon.

 

Kulcsszavak:, , , ,

-- Hirdetés -- -- --

Nekem is van mondanivalóm

*