Bérelj vőlegényt, de minek… vagy inkább kinek?

Written by ildikoS. Posted in XX és XY

12573957-256-k828899Ha összejön a nagyobb család, akkor egy szingli nő aligha úszhatja meg, hogy Károly bácsi és Klári néni rákérdezzen családalapítási terveire. Amiben ugye az a kellemetlen, mert szingliként ez meglehetősen nehéz, és hát ugye a vak is látja, hogy nem egy pasi oldalán érkezett a családi ebédre.

Nincs ez másként Kínában sem, ahol a kérdés aktualitását az adja, hogy február 19-én beköszöntött a kínai újév, ami ott is a nagy családi összejövetelek időszaka, ahol olyanok is összefutnak, akik amúgy egész évben nem látják egymást. És jönnek a kérdések esküvőről, gyerekről… Erre kínál most megoldást egy kínai ügynökség, a Taobao: napi 1000 és 10000 jüan (kb. 40 ezer és 400 ezer forint) közötti összegért bármelyik szingli úgy jelenhet meg a nagynénik színe előtt, mintha a küszöbön lenne a nagy nap. Amihez felárért lehet extrákat is rendelni: kézen fogva andalgást, közös mozizást, ölelkezést. Lehet választani kínai barátot, de akár amerikait vagy kanadait is. Külön felárat számolnak fel azért, ha vidékre kell utazni a családi ebéd kedvéért, vagy a nő közbeiktatna egy is vásárolgatást is.

2603A6A700000578-2965898-image-m-6_1424728042894Az ügynökség reklámja szerint: „Újévi családlátogatás? Nincs többé pletyka még akkor sem, ha nyolc nagynénid van. Ne késlekedj, rendelj magadnak olyan barátot, aki a legjobban illik hozzád.”

A 26 éves irodista, Lily Li azt mondja, olyan férfit keresett a katalógusból, akinek a „paraméterei” várhatóan a legjobban megfeleltek a szülők ízlésének: „Egy tökéletes pasit választottam, magasat, mert a szüleimnek az tetszik, becsületes kinézetűt, olyat, aki nem sokat beszél, nehogy elszólja magát. Ha „barátot”  viszek haza, az egyszerűen azért jó, mert nem zaklatnak felesleges kérdésekkel a rokonok, és a szüleim sem aggódnak folyton azon, hogy lesz-e egyáltalán családom” – mesélte a The Guardian című lapban.

Felmerül persze a kérdés, hogy mindez mire jó, és hogy meg kell-e felelni – a szó szoros és átvitt értelmében is a családi elvárásoknak. Mégis kinek az élete?

Ami a társadalmi nyomást illeti, a szingli esküvő intézményéről itt olvashattál korábban a NőBlogon.

KÖVESD A NŐBLOGOT A FACEBOOKON IS!

További érdekes írásokat találhatsz gyerekneveléssel, családdal foglalkozó oldalunkon, az Anyavilágon.

 

Kulcsszavak:, , , ,

-- Hirdetés -- -- --

Nekem is van mondanivalóm

*