A párizsi terroron túl – imádkozz a jazidi nőkért!

Written by ildikoS. Posted in Innen nézve, XX és XY

Yazidi_3029828bMiközben a világ Párizsért imádkozik, miközben Hollande elnök totális háborút hirdetett az iszlám állam ellen, több ezer kilométerre a francia fővárostól két tömegsírra bukkantak az iraki hatóságok. Az egyikben nők, férfiak, gyerekek vegyesen. A másikban csak nők, több mint nyolcvanan, 40-től 80 évesig. Túl öregek voltak, hogy az ISIS szexrabszolgái legyenek.

Az elmúlt években az Iszlám Állam tagja több ezer fiatal jazidi nőt raboltak el, hogy szexrabszolgájukká tegyék őket. Úgy tűnik, hogy most kiderült, mi a sorsuk azoknak, akik nem eléggé vonzó külső kinézetűek – vagy éppen túl „öregek” – erre a szerepre.

Hollande elnök háborúnak nevezi, ami Párizsban történt pénteken. Vagy inkább közönséges gyilkosság. De még inkább gyilkosság az, aminek a nyomaira bukkantak most a sivatag szélén.

A jazidi egy vallásos szekta, melynek tagjait az Iszlám Állam a „sátán imádóinak” tart, ennél fogva az alacsonyabbnál is alacsonyabb szintűnek tekint – akik csak arra „méltók”, hogy megöljék vagy rabszolgáikké tegyék őket. Az Iszlám Állam tagjai 2014 augusztusában elfoglalták Szindzsár jazidi régióit és elkezdték nők, férfiak és gyermekek ezreinek megölését vagy elhurcolását. Az ENSZ gyilkosságnak tekinti azt, ami ott történt és történik jelenleg is. Kocho faluban az ISIS tagjai ultimátumot adtak az ott lakóknak, határidőt arra, hogy áttérjenek az iszlám hitre. Aki ellenáll, az meghal. Tavaly egy 17 éves lány – elrabolt és jelenleg még mindig fogságban lévő jazidi nők egy csoportjának egyik tagja – elmondta, hogy az ISIS harcosai napi rendszerességgel megerőszakolták őket, és naponta akár háromszor is kellett közösülniük férfiak különböző csoportjaival. „Azokat a nőket sem kímélték, akiknek kisgyermekük is velünk volt. És nem kímélték a gyermekeket sem – a csoportban voltak velünk többen olyanok is, akik nem múlták el 13 évesek sem” – mesélte.

De talán még szörnyűbb, ami az idősebb nőkkel történet. „Egy nap az épület mögé vitték őket, nem sokkal aztán fegyverek hangját hallottuk” – mondták el azok a szerencsések, akiknek sikerült kiszabadulniuk a fogságból.

yazidiNY_3268982bSok harcosa van az Iszlám Államnak, és közülük sokan viszik magukkal a családjukat, bárhová mennek is. De sok a külföldről érkezett és a nőtlen is köztük: az ő harci moráljuk javítására próbál feleségeket édesgetni, vagy ha nem megy, hát rabolni a terrorcsoport. Társközvetítő irodával, internetes toborzással vagy erőszakkal.

Az utóbbiról szemtanúk és aktivisták beszámolói alapján készített összefoglalót a Washington Post. Eszerint több száz jazidi nőt fogtak el az dzsihádisták direkt azért, hogy a saját szolgálatukba állítsák őket, a harcosok feleségeként. Amikor két héttel ezelőtt lerohantak több iraki falut, összegyűjtötték azokat, akik nem tudtak előlük elmenekülni. Különös érdeklődést mutattak a legfiatalabb és legszebb nők iránt. Aztán a nőket elválasztották a férfiaktól, az idősebb nőket a fiatalabbaktól, és az utóbbiakat buszokra és teherautókra pakolták.

Barátságtalan választás elé állították őket. Azoknak, akik hajlandók áttérni az iszlámra, „jó” életet ígértek: saját házat, muszlim férjjel. Mert az Iszlám Állam szélsőséges vallásértelmezése nem engedi, hogy a nők egyedül éljenek. Ha ez nem kell, mondták nekik, akkor határozatlan idejű bezárásra ítéltetnek, esetleg halálra.

De közben bebörtönzéssel és megerőszakolással fenyegetik őket, ha hajthatatlanok maradnak. Egy 11 éves lányt kivittek a minap az udvarra, körbeállták és bámulták. Nem érintették meg, de a nők, akik az ablakból figyelték a jelenetet, nagyon megijedtek. Mindez egy iskolában történt, ahol fogva tartják őket, az osztálytermekben keringenek a harcosok körülöttük, és megjegyzéseket tesznek rájuk. “Ha muszlim volnál, téged választanálak” – mondják például egy-egy nőnek, és ujjal rámutatnak.

A fiatal nőket szexrabszolgának, az idősebb nőket a halálba.

Imádkozz… ne csak Párizsért, hanem a jazidi nőkért is… És ha már itt tartunk, az orosz gép üdülésből hazafelé tartó utasaiért is…

KÖVESD A NŐBLOGOT A FACEBOOKON IS!

További érdekes írásokat találhatsz gyerekneveléssel, családdal foglalkozó oldalamon, az Anyavilágon.

Forrás: The Telegraph, Gépnarancs

Kulcsszavak:, , , ,

-- Hirdetés -- -- --

Nekem is van mondanivalóm

*